Absolútna primadona, smúti svet za opernou divou

Nečakaný skon Edity Gruberovej zaznamenali aj mnohé zahraničné médiá, ktoré ju označili za legendu svetovej opery. Jej pamiatku si pripomenuli najmä v krajinách, kde pôsobila najviac - v Rakúsku, Nemecku či vo Švajčiarsku. Stavali ju pritom na rovnakú úroveň ako slávne operné divy Montserrat Caballé či Maria Callas. A hoci dlhý čas prežila v cudzine, písali o nej ako o "slovenskej sopranistke".

19.10.2021 12:32
SR BHS TK Gruberová Foto:
Operná speváčka Edita Gruberová.
debata

„Viac ako 50 rokov nadchýnala operné publikum na celom svete,“ zhodnotil portál rakúskeho rozhlasu a televízie ORF s tým, že získala i čestný titul komornej speváčky. Rakúski novinári vyzdvihli aj to, že až do vysokého veku neustále cvičila a zdokonaľovala techniku spevu.

Počas svojej dlhej kariéry si údajne vyslúžila množstvo prezývok ako Kráľovná koloratúry (koloratúrou sa označuje spestrenie jednoduchej melódie rýchlymi, technicky náročnými pasážami, trilkami a podobne) alebo Veľkňažná belcanta.

Jej talent bol taký výnimočný, že ak mala hrať, režiséri kvôli nej do repertoára zaraďovali aj náročné opery, ktoré divadlá inak uvádzali len zriedka.

Portál ORF zároveň pripomenul slová bývalého intendanta Bavorskej štátnej opery Nikolausa Bachlera, ktorý o Gruberovej povedal, že je „primadonna assoluta“ (absolútna primadona) a „veľká diva“.

gruberová Čítajte viac Edita Gruberová sa dostala až na Olymp

„Rakúsko a predovšetkým Viedeň môžu byť šťastné, že práve tu sa položil základný kameň pre jej svetovú kariéru a až do jej konca sa sem vždy rada vracala,“ komentovala speváčkino úmrtie Andrea Mayerová, štátna tajomníčka rakúskeho ministerstva kultúry.

Za veľkou speváčkou smúti aj Viedenská opera, kde sa cítila ako doma. „Bola nielen legendou, ale formovala toto divadlo a jeho históriu vo vyše 700 predstave­niach,“ uviedol riaditeľ opery Bogdan Roščić.

Portál nemeckého týždenníka Der Spiegel zdôraznil, že Gruberová patrila k najslávnejším sopranistkám sveta. „Tu v divadle sme mali to privilégium zažiť a osláviť jej veľké úlohy a úspechy. Je to bolestivá strata pre nás všetkých, pre umenie,“ poznamenal intendant Bavorskej štátnej opery Serge Dorny.

„Patrila k popredným koloratúrnym sopranistkám. Jej prezývka bola Slovenský slávik,“ informovali na portáli nemecké noviny Tagesspiegel. Rakúsky denník Die Presse zase upozornil, že Gruberová bola hlasovým fenoménom, aký sa v novej opernej histórii ešte nevyskytol: „Svojej jedinečnej, dokonalej technike spevu vďačila Slovenka za extrémne dlhú kariéru. Desaťročia sa udržala vo svetovej špičke.“

Za „umelkyňou zázračného talentu“ smúti aj milánske divadlo La Scala. Ako uviedlo na sociálnych sieťach, diváci ju milovali, lebo si ich podmanila svojou muzikálnosťou a dokonalou technikou spevu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #divadlo #opera #Edita Gruberová