Pentatonix vítajú Vianoce s novým albumom

Americká a cappella skupina Pentatonix vznikla v roku 2011, keď vyhrala súťaž NBC The Sing-Off, za čo dostala 200-tisíc dolárov a kontrakt s nahrávacím štúdiom Sony Music. Vďaka tomu sa ich kariéra rozbehla naplno. Kapela, skladajúca sa z piatich členov, má na konte tri ocenenia Grammy a desať štúdiových albumov.

01.12.2021 10:00
Pentatonix - Evergreen Foto:
Na vianočnom albume Evergreen hosťujú huslistka Lindsey Stirlingová a speváčka Alessia Cara.
debata

Minulý mesiac vydala svoj v poradí piaty vianočný album s názvom Evergreen, ktorý obsahuje 14 piesní. Pentatonix v rámci uvedenia albumu začala turné Pentatonix: The Evergreen Christmas Tour 2021, ktoré odštartovalo 27. novembra, a ktoré potrvá až do 25. apríla. Počas neho zavíta skupina aj do Európy a nám blízkych miest – 31. marca bude vo Varšave a 4. apríla v Prahe. Turné zakončí v britskom Manchestri.

Experiment s folkom

Prvú pieseň z nahrávky s názvom It’s Been a Long, Long Time, ktorá sa príznačne začína zvukom zapálenia sviečky, skupina vypustila už 27. septembra v rámci oznámenia vydania nového albumu a turné. Pentatonix dali tejto obľúbenej piesni z roku 1945, ktorá má viacero cover verzií (napríklad od Kitty Kallenovej z roku 1963 alebo od Helen Forrestovej z roku 1995), čerstvý nádych 21. storočia.

Evergreen sa skladá z cover verzií vianočných piesní a jednej originálnej piesne, podľa ktorej je pomenovaný samotný album. Tá obsahuje aj pre Pentatonix netypický prvok – sprievod gitary. Vďaka tomu má miestami folklový až country nádych. Ide o drobný experiment, ktorým sa kapela vymyká zo svojich zabehnutých koľají, čo však vôbec nie je na škodu.

Oficiálny videoklip k skladbe The Prayer.

Členovia skupiny si prizvali huslistku Lindsey Stirlingovú, s ktorou už predtým spolupracovali na cover verzii piesne Radioactive. Tentoraz sa jej husle rozozvučali v piesni Over The River. Druhým hosťom je speváčka Alessia Cara, ktorú možno počuť v piesni Frosty The Snowman.

Vianoce pre každého

Evergreen je zaujímavým mixom pokojných a zároveň radostných a oslavných piesní, ktoré patria medzi tie menej známe. Vďaka tomu si človek môže dopriať navodenie vianočnej atmosféry bez toho, že by musel počúvať obohraté cover verzie piesní, ktoré naňho vyskakujú z rádia od začiatku novembra až do Vianoc.

Album sa však predsa len končí tradične, a to piesňou We Wish You A Merry Christmas. Členom kapely sa ale napriek tomu podarilo nebyť prvoplánovými a zároveň sa pridŕžať ducha Vianoc. Na jednej strane sú inovatívni a siahajú po neobohratom, na druhej sa spoliehajú na tóny a atmosféru, ktoré sú typické pre vianočné obdobie. Preto je Evergreen vhodný pre každého – pre milovníkov nostalgie aj pre tých, ktorým lezie piate opakovanie All I Want For Christmas Is You v rádiu na nervy.

Najjednoduchšie by bolo pred Vianocami vydať narýchlo zbúchané CD s covermi tých najznámejších piesní, Pentatonix sa však rozhodli ísť rozumnejšou cestou, ktorú ich poslucháči, ale aj tí, čo nie sú ich fanúšikmi, no náhodou si kúpia ich novú nahrávku, určite ocenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Pentatonix #a cappella