Bosonohá speváčka Sandie Shawová vyhrala v roku 1967 Veľkú cenu Eurovízie

Anglická speváčka Sandie Shawová, ktorá dnes slávi 75. narodeniny, často vystupovala bez topánok. Ako bosonohá získala v roku 1967 Veľkú cenu Eurovízie s piesňou Puppet On A String. V tom istom roku vystúpila aj na Bratislavskej lýre. Neskôr vystupovala v kabaretoch, divadle aj vo filme. Shawová, ktorá pôsobila aj ako psychoanalytička, odišla z hudobného priemyslu v roku 2013.

26.02.2022 14:00
Sandie Shaw Foto:
Obľúbená britská speváčka Sandy Shaw na Centrálnom trhovisku v Bratislave v roku 1967.
debata

Rodáčka z Essexu, vlastným menom Sandra Ann Goodrichová, sa v mladosti venovala modelingu, vystupovala aj v speváckych súťažiach. Často s bosými nohami.

Svoju prvú zmluvu získala v roku 1964, jej prvý album As Long As You're Happy Baby jej ešte nepriniesla úspech. Ten sa dostavil až v októbri 1964 s piesňou Always Something There To Remind Me, ktorú tiež ako Všechno je už pryč, už je ráno naspievala v roku 1969 s textom Zdeňka Rytíře Helena Vondráčková.

V roku 1965 nasledoval hit Long Live Love a v roku 1967 vyhrala Veľkú cenu Eurovízie s piesňou Puppet On A String, ktorú naspievala česky s textom Petra Rada Yvonne Přenosilová. V tom istom roku sa predstavila na Bratislavskej lýre. V roku 1984 natočila s Morrisseyom piesne Hand In The Glove.

Sandie Shawová na Eurovízii 1967.

Jej posledný album Hello Angel z roku 1988 vznikol v spolupráci s hudobníkmi mladšej anglickej generácie.

Po dokončení štúdia na Oxfordskej a Londýnskej univerzite pracovala ako psychoanalytička.

Odchod z hudobného priemyslu ohlásila v roku 2013.

Je po tretíkrát vydaná a má tri deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #hudba #narodeniny #Eurovízia #Sandie Shawová