Longital zverejnili ďalšiu skladbu, nový album pokrstia v Bratislave tento štvrtok

Začiatkom septembra slovenská kapela Longital vydala dvanásty štúdiový album Dočista a každý týždeň z neho postupne odkrýva jednotlivé pesničky na streamovacích službách. V piatok 23. septembra prišiel rad na skladbu Biele na bielom, ktorá vychádza tesne pred koncertným krstom v Bratislave 29.9. na lodi Pink Whale.

27.09.2022 12:00
Trojica hudobníkov Longital – Shina, Daniel... Foto:
Trojica hudobníkov Longital – Shina, Daniel Salontay a Marián Slávka.
debata

Longital sa na koncerte v domovskom meste predstavia v novej zostave s londýnskym producentom a zvukovým dizajnérom Andrejom Bakom. Anglický hudobník má za sebou zaujímavé spolupráce so speváčkou z Massive Attack či s Barbican Centre v Londýne a je dlhoročným kamarátom Shiny a Daniela Salontaya. Teraz sa ich priateľstvo posunulo aj do intenzívnej profesionálnej spolupráce na novom albume Dočista, na ktorom v piatich skladbách znejú originálne elektronické podklady od Andreja Baka.

Najnovšia pesnička Biele na bielom mala najskôr hotový text z pera speváčky a basgitaristky Shiny. Ako hovorí jej partner, gitarista a spoluhráč z kapely Daniel Salontay, chcelo to priamočiaru, formálne, inštrumentálne aj harmonicky jednoduchú hudbu. Ako keď sa namaľuje bielou farbou na bielom papieri.

Longital - Biele na bielom

“Povedal som si že by bolo zaujímavé postaviť túto pieseň len zo zvukov gitár a pomocou nich dosiahnuť účinok ansámblu alebo kapely. Že je to možné bez bicích, som vedel z počúvania alternatívneho bluegrassu, konkrétne kapely Punch Brothers ale aj z našich kapelových skúseností. Veľmi ma bavilo mixovať túto skladbu a oslobodiť sa od zaužívanej estetiky gitara, basa, bicie / beaty,” hovorí Daniel Salontay.

Nový album Dočista pokrstia Longital už tento týždeň v bratislavskom klube Pink Whale vo štvrtok 29. septembra. Okrem toho prebehnú koncerty aj v Olomouci, Brne a Třebíči, všetky v zostave s Andrejom Bakom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #novinka #hudba #Longital