Nové piesne na obzore. Najočakávanejšie albumy tohto roka

Po dvoch rokoch pandémie prichádza konečne uvoľnenie. Cítiť to aj na hudobnej scéne, kde sa znova prebudila umelecká tvorivosť. Viacerí speváci a kapely koronakrízu využili na odpočinok a potom ohlásili, že pracujú na nových piesňach a chystajú ďalšie albumy. Vybrali sme niekoľko noviniek, ktoré by mali vyjsť ešte v tomto roku.

23.01.2023 10:00
Členovia skupiny Metallica na zábere z roku 2012. Foto: ,
Členovia skupiny Metallica na zábere z roku 2012.
debata (1)

Depeche Mode ide ďalej

O slovo sa opäť hlási slávna britská skupina Depeche Mode. Posledný štúdiový album Spirit jej vyšiel v marci 2017 a po tom, čo v máji minulého roka zomrel jeden z jej zakladateľov Andy Fletcher, z kedysi štvorčlennej formácie zostalo už len duo.

Depeche Mode
Skupina Depeche Mode čoskoro vydá...
Metallica
Metallica oznámila, že ich nový...
+3The Cure
Kapela The Cure poteší svojich...

Spevák Dave Gahan a skladateľ Martin Gore sa však zo šoku rýchlo spamätali a znova sa stretli, aby nahrali 15. štúdiový album Memento Mori. Ako uviedli, nové skladby vznikali niekoľko rokov, teda ešte pred smrťou ich spoluhráča. Názov albumu má vraj pripomínať nevyhnutnosť smrti, no hoci možno znie morbídne, má v sebe aj pozitívny odkaz, a to aby ľudia každý deň prežili naplno.

„Boli by sme radi, aby sa to interpretovalo práve takto,“ upozornil Gore a dodal, že sa rozhodli pokračovať ďalej aj po Fletcherovej smrti, pretože sú si istí, že by si to tak prial.

Teaser k pripravovanému albumu Memento Mori.

Nový album, ktorý sa údajne nesie v melancholickej nálade, ale vyjadruje i nádej a radosť, by sa mal na trhu objaviť už na jar, asi v marci. Piesne z neho syntipopová skupina predstaví na svetovom turné, počas ktorého by mala v máji po šiesty raz vystúpiť aj v Bratislave.

Detstvo a dospelosť s Metallicou

Príjemné prekvapenie čaká priaznivcov heavy-metalu. Legendárna americká skupina Metallica po vyše šesťročnej prestávke od vydania posledného albumu nazbierala nové skladby a zamierila do štúdia.

Výsledný produkt s názvom 72 Seasons, ktorý je jej 12. štúdiovým albumom, vyjde 14. apríla. Fanúšikom predstaví 12 piesní v celkovej dĺžke 77 minút. Zaujímavosťou je, že k dispozícii bude aj ako vinylová platňa, dokonca vo dvoch farebných variáciách.

Metallica - Lux Æterna

Ako prezradil spevák a líder kapely James Hetfield, ktorý je i jedným z jej zakladateľov, názov albumu odkazuje na prvých 18 rokov, a teda 72 ročných období, ktoré formujú osobnosť každého človeka – jeho pravé alebo falošné ja.

„Veľa z našich skúseností dospelých je reakciou na tieto zážitky z detstva,“ vysvetlil s tým, že záleží na nás, či zostaneme „väzňami detstva“, alebo sa vymaníme z „otroctva, ktoré v sebe nosíme“. Po vydaní albumu skupina pripravuje turné, počas ktorého odohrá 46 koncertov v 22 mestách sveta.

Okrem USA, Kanady a Mexika vystúpia i v niektorých európskych metropolách – v Amsterdame, Paríži, Hamburgu, Mníchove, Helsinkách, Kodani, vo Varšave a v Madride. Ako ochutnávku z toho, čo album prinesie, Metallica už zverejnila singel Lux Æterna.

Cure predstaví stratený svet

Fanúšikovia britskej rockovej skupiny Cure sa už nevedia dočkať jej nového albumu Songs of a Lost World (Piesne strateného sveta). Pôvodne mal vyjsť v septembri minulého roka, ako to vlani v marci oznámil aj líder a spevák skupiny Robert Smith.

The Cure - Alone

Napokon sa však jeho príprava predĺžila a teraz sa ako najskorší termín vydania uvádza jún tohto roka. Ako Smith priblížil, na albume by malo byť desať piesní. Čo sa týka hudby, opísal ju ako „neúprosnú záhubu a temnotu“. Niekoľko nových skladieb už Cure zahral na koncertoch, plánuje aj nové turné.

Rolling Stones sú späť

Druhý dych nabrali aj „rockoví dinosauri“ z legendárnej skupiny Rolling Stones. Po tom, čo vlani oslávili 60. výročie vzniku, ich zase navštívili múzy. „Nové zvuky na obzore!“ informoval pred troma mesiacmi už 79-ročný gitarista kapely Keith Richards.

Rolling Stones sa zavreli v nahrávacom štúdiu a napriek svojmu seniorskému veku sa pustili do práce. Poriadny album nevydali už takmer 18 rokov, lebo to, čo ponúkali fanúšikom, boli viac-menej výberovky alebo „prerábky“ starších piesní.

The Rolling Stones - Waiting On A Friend

A čo by mala obsahovať ich novinka? Ako uniklo z britských médií, skladby prinesú trocha jamajského štýlu, veľa basu a aj spomienku na bubeníka formácie Charlieho Wattsa, ktorý zomrel v auguste 2021. Okrem štúdiového albumu kapele vo februári vyjde i živý záznam z jej koncertu s názvom GRRR Live!

Predstaví 24 skladieb, ktoré Rolling Stones zahrali na turné v rokoch 2012 a 2013, keď oslavovali polstoročie svojho pôsobenia. Ako hostia s nimi vtedy vystúpili The Black Keys, Gary Clark Jr., Lady Gaga, John Mayer, Bruce Springsteen a Mick Taylor.

Iné novinky

Nezaháľajú ani ďalší hudobníci. Podľa informácií z kuloárov by na nových albumoch mali pracovať skupiny Offspring, Pearl Jam a Prodigy, zo spevákov napríklad Nick Cave, Peter Gabriel či Kylie Minogue.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #The Rolling Stones #novinky #Depeche Mode #Metallica #The Cure