Rammstein provokujú na hudobnej scéne už 30 rokov. Mali pieseň inšpirovanú kanibalom aj Fritzlom

Sú jednou z najúspešnejších nemeckých kapiel súčasnosti a hrajú industriálny metal s prvkami elektronickej hudby. Ich provokatívne texty vyvolali všelijaké aféry, ale tiež im zvýšili popularitu. Nemecká hudobná skupina Rammstein, ktorá vznikla pred 30 rokmi, v januári 1994, je preslávená aj svojimi monštróznymi koncertmi plnými pyrotechnických efektov a obscénnych gest.

03.01.2024 07:00
Spevák kapely Rammstein Till Lindemann. Foto:
Spevák kapely Rammstein Till Lindemann.
debata

Formácia platí za najväčšiu hviezdu žánru neue deutsche Härte (nová nemecká tvrdosť). Názov kapely je odvodený od malej dedinky Ramstein-Miesenbach, kde sa koncom 80. rokov na leteckej prehliadke stala tragická nehoda, pri ktorej zahynuli desiatky ľudí. Samotný výraz rammstein v nemčine znamená baranidlo.

Rammstein opúšťa trenčiansky hotel Elizabeth
Video
Zdroj: TV Pravda
Rammstein Čítajte viac Skupina Rammstein čelí po koncerte v Litve obvineniam zo sexuálneho napadnutia

Provokácii a prekračovaniu zaužívaných tradícií sa kapele darí – v roku 1999 napríklad za hranie sa s vibrátorom na pódiu v americkom Worcestere strávili spevák Till Lindemann a klávesista Christian Lorenz noc vo väzení. Texty skupiny sa zaoberajú sadomasochizmom, homosexualitou, nekrofiliou, sexom či násilím. Slávny song Main Teil napríklad spracováva prípad kanibala Armina Meiwesa, ktorý si cez inzerát našiel svoju obeť. Meiwes skupinu zažaloval a vysúdil na nej päť a pol milióna dolárov.

V roku 1999 bola kapela obvinená z podielu na masakre na strednej škole v Columbine na denverskom predmestí Littleton, keď sa zistilo, že jeden z útočníkov mal na sebe tričko s portrétom kapely. V roku 2004 bolo zase zverejnené, že hudbu Rammstein počúvali teroristi zodpovední za masaker v beslanskej škole pred finálnym útokom ruskej armády.

Koncert Rammstein na trenčianskom letisku.
Koncert Rammstein na trenčianskom letisku.
+13Koncert Rammstein na trenčianskom letisku.

Na albume Liebe ist für alle da (Láska je tu pre všetkých), ktorý vyšiel v roku 2009, je zase pieseň o prípade Jozefa Fritzla, ktorý v pivnici väznil a zneužíval svoju dcéru Elisabeth.

Vlani bol zase frontman Lindemann obvinený z nevhodného správania voči ženám, čo ale vlani v auguste berlínska prokuratúra zastavila. Podľa prokurátorov sa nepodarilo zhromaždiť dôkazy, že by Lindemann mal nedobrovoľný pohlavný styk so ženami. Vlani v máji jedna írska fanúšička opísala tlači svoju skúsenosť z koncertu jednej z najznámejších súčasných nemeckých skupín vo Vilniuse. Tvrdila, že odmietla ponuku sexu s Lindemannom a neskôr sa ocitla v jeho posteli bez toho, aby vedela, ako sa tam dostala. Vyjadrila podozrenie, že jej bola bez jej povolenia podaná omamná látka. Podobnú situáciu opísali tlače aj ďalšie ženy. Kvôli obvineniam na Lindemannovu adresu čelila skupina Rammstein v protestoch pred svojimi koncertmi.

Skupina Rammstein vznikla v roku 1994 v Berlíne, jej členovia pochádzajú väčšinou z bývalej NDR. O rok neskôr vydali album Herzeleid. Svetovú popularitu im prinieslo zaradenie dvoch ich piesní na soundtrack k slávnemu filmu Lost Highway Davida Lyncha. Nasledovali štúdiové albumy Sehnsucht, Mutter, Reise, Reise, Rosenrot, Liebe ist für alle da a jeden výberový album nazvaný Made In Germany 1995–2011.

V roku 2015 vydala kapela svoj tretí kompilačný album s názvom Rammstein In Amerika a siedmy štúdiový album vyšiel v máji 2019. Skupina je známa aj svojimi kontroverznými videoklipmi. K singlovej piesni Pussy vznikla snímka, ktorá bola považovaná za čisto pornografickú a odmietli ju vysielať všetky televízie. Dištancovala sa od nej vydavateľská firma Universal Music, ktorá ju pritom financovala, v dôsledku čoho klip na webe zhliadli milióny užívateľov.

Koncerty Rammstein sú vyhlásené pyrotechnickými efektmi. Pri jednom songu horia mikrofóny, pri inom si členovia kapely nasadia náhubky, z ktorých potom „pľujú“ oheň. Spevák Till Lindemann vlastní pyrotechnickú licenciu a spočiatku efekty pripravoval sám, no od nehody na koncerte v Berlíne v roku 1996, keď časť horiacich kulis spadla tesne vedľa divákov, Rammstein najímajú špecializovaný tím pyrotechnikov. U fanúšikov si tým vyslúžili motto: „Iné kapely hrajú, ramštajni horia! “

Hlučnú a ohnivú šou predviedli Rammstein niekoľkokrát tiež fanúšikom v Česku a na Slovensku, naposledy v júni v Trenčíne či v novembri v Bratislave alebo v máji 2022 v pražských Letňanoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Rammstein