Marika Gombitová zvládla podľa Peteraja všetky nástrahy. Tento týždeň má koncert v Prahe

Slovenská speváčka Marika Gombitová je talentom, ktorý zvláda zaspievať aj vážne texty. Radí sa k špičke slovenskej či československej populárnej hudby a mala našliapnuté na medzinárodnú kariéru, zabrzdila ju ale vážna autonehoda. ČTK to povedal textár Kamil Peteraj, ktorý Gombitovej aj niekoľkým ďalším spevákom napísal texty piesní. Gombitová bude mať tento týždeň a na konci januára koncerty v Prahe.

15.01.2024 10:00
marika gombitova plagat Foto:
Marika Gombitová chystá dva koncerty v pražskej O2 Aréne.
debata

„Je fantastická interpretka. Má v sebe neopakovateľnú interpretačnú silu. To, čo spieva, s tým je absolútne stotožnené,“ povedal Peteraj.

Teraz sedemdesiatšes­ťročná umelkyňa je po autonehode od roku 1980 na invalidnom vozíku. "Ona príde na pódium a to publikum zabudne, že ju má ľutovať. To bolo jedno z jej najväčších víťazstiev. V minulosti sa skvele pohybovala, vedela s publikom pracovať. Teraz má k dispozícii len svoje ruky a svoju tvár. Handicap je obrovský, ale nie je to cítiť. Zvládla všetky nástrahy, "uviedol Peteraj.

Podľa textára Gombitová počas svojej kariéry zvládla tiež náročné texty. "U Mariky som sa snažil, aby sa aj vzhľadom na svoj osud dostala niekam ďalej ako bežná popová diva. To znamená, aby spievala vážne témy a aby ich spieval niekto, kto má hlboké zážitky, ktoré ona má, "povedal Peteraj a ako príklad uviedol piesne Ateliér duše a Koloseum.

Teraz je Gombitová podľa Peteraja ešte suverénnejšia. Speváčka fanúšikom na koncertoch 16. a 30. januára v Prahe podľa organizátorov pripomenie hity svojej kariéry a predstaví nové piesne. Peteraj spolupracoval s niekoľkými spevákmi, medzi nimi tiež s Miroslavom Žbirkom, prezývaným Meky, ktorý zomrel pred tromi rokmi.

"Vždy som sa snažil napísať texty tak, aby to bolo šito na mieru. Marián Varga, Pavol Hammel, Janko Lehotský a do istej miery aj Meky boli ako moji generační druzi. Každý deň sme boli spolu, mali sme podobné názory na popovú hudbu. Každému som sa snažil napísať niečo také, čo ho vyjadruje, "povedal textár.

Pieseň sa podľa neho stane hitom bez ohľadu na to, či má pri svojom uvedení marketingovú podporu. Za dôležité označil to, aby myšlienka pesničky oslovila mnohých ľudí. Možný úspech piesne podľa Peteraja naznačuje už skutočnosť, že sa páči deťom, hoci nemusí ísť o dielo pre najmladšiu generáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Marika Gombitová #Kamil Peteraj