Huby a hudby Johna Cagea v Bratislave

Obrazom, slovom a hudbou pripomenú v pondelok 15. októbra o 19. h amerického skladateľa Johna Cagea v bratislavskom klube A4 na jeho novej adrese v budove YMCA na Karpatskej ulici 2.

15.10.2012 13:00
debata

„Od narodenia Johna Cagea uplynulo sto rokov, a je to už viac než polstoročie odvtedy, ako sa tento svojrázny Američan stal prvoradým aktérom dejín hudby s nesmiernym vplyvom na iných, najmä mladších kolegov. Napriek časovému odstupu sa však stále nechce stať pokojným exponátom v múzeu dejín hudby; jeho dielo, jeho názory na umenie a na svet ostávajú aj dnes podivuhodne živé a živo diskutované. Tomu by sa určite úprimne tešil – lebo jeho cieľom nebolo zvíťaziť, poraziť inak zmýšľajúcich. Chcel nám len otvárať uši a oči, upriamovať našu pozornosť na to, čo nás presahuje – na zázračnosť a neopakovateľnosť vesmíru,“ napísal v bulletine k akcii John Cage a hu(d)by vedúci Katedry hudobnej vedy Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Vladimír Zvara.

John Cage ako mykológ. Foto: johncage.org
39 John Cage 3X John Cage ako mykológ.

A práve študenti muzikológie na Univerzite Komenského stoja za nápadom na program John Cage a hu(d)by. „Príznačnou črtou jeho tvorby bola zvedavosť, ktorá sa premietala do možných i nemožných spojitostí medzi zvukmi a prírodou. Medzi všestrannými záujmami vynikala jeho hubárska vášeň, ktorá našla odraz v mnohých jeho textoch a príbehoch. Osudným pre vznik témy projektu bol pre mňa Cageov text Hubársky sprievodca pre milovníkov hudby. Prekvapil ma, môže vôbec existovať niečo také? Hoci Hubársky sprievodca pre milovníkov hudby vznikol v podstate ako humorný príspevok, stal sa pre nás odrazovým mostíkom k ďalšiemu uvažovaniu,“ vysvetlil jeden z tvorcov projektu Martin Harazin.

Okrem koncertu, na ktorom kompozície Johna Cagea zaznejú v podaní Cluster Ensemble, Lenky Novosedlíkovej, Ivana Šillera a Mariána Zavarského, sa počas večera návštevníkom prihovoria aj estetik Jozef Cseres a mykológ Stanislav Glejdura. Prvý predstaví Johna Cagea ako „majstra nezámernosti, básnika všednosti a praktického filozofa supernaturalizmu“ a druhý priblíži fascinujúci svet húb. Počas večera vystúpi aj tanečníčka a performerka Petra Fornayová a k najzaujímavejším kúskom v programe bude patriť polievka miso, cukina na korení a restované huby v podaní britských Sonic Catering Band, ktorí v Bratislave predvedú svoju hudobno-kulinársku performance. Viac informácií nájdete na www.a4.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba