Zomrela operná speváčka a režisérka Renata Scottová. Mala 89 rokov

Vo veku 89 rokov zomrela vo svojom dome v New Yorku talianska sopranistka a operná režisérka Renata Scottová. Oznámil to v stredu Marco Russo, starosta mesta Savona, kde sa umelkyňa v roku 1934 narodila. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry ANSA.

16.08.2023 18:30
Renata Scottová speváčka operná úmrtie Foto:
Talianska sopranistka Renata Scottová na archívnej snímke z roku 1981 so španielskym tenoristom Placidom Domingom v šatni pred premiérou opery Vincenza Belliniho "Norma" v Metropolitnej opere v New Yorku.
debata (2)

„Odišla jedinečná speváčka, skvelá hudobníčka, umelkyňa a žena. Veľká osobnosť Savony – kultivovaná, veľkorysá, jednoduchá,“ uviedol Russo na sociálnych sieťach.

Renata Scotto Meets Bellini, Donizetti, Verdi

Scottová študovala v Miláne a v roku 1952 debutovala v savonskom Divadle Gabriella Chiabreru v hre „La traviata“ od Giuseppeho Verdiho.

Plácido Domingo Čítajte viac Plácido Domingo má 80, ale do dôchodku sa nechystá

Počas svojej dlhej a význačnej kariéry účinkovala na mnohých svetových operných scénach vrátane La Scaly v Miláne, Kráľovskej opery v Londýne a Metropolitnej opery v New Yorku, kde v roku 1986 režírovala aj operu „Madama Butterfly“ od Giacoma Pucciniho.

Renata Scotto spieva "Un bel di" z Pucciniho opery Madama Butterfly

„Bola učiteľkou oddanou mladým talentom a pre mňa osobne jednou z najvernejších partneriek na javisku s viac ako stovkou spoločných vystúpení, ale predovšetkým veľmi drahou priateľkou,“ povedal 82-ročný španielsky tenorista Plácido Domingo, ktorý Scottovú označil za „jednu z najväčších operných speváčok všetkých čias“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #opera