Šťastný let do krásneho nekonečna. Baláž, Zeman, Peteraj, Nagy aj Dubasová smútia za Patejdlom

Osobnosti spomínajú na Vaša Patejdla, ktorý zomrel vo veku 68 rokov.

19.08.2023 12:15 , aktualizované: 15:24
debata

Ján Baláž, hudobník a člen skupiny Elán

Ešte včera podvečer som s ním telefonoval, takže som vedel, že je veľmi zle. Nebol to teda „blesk z jasného neba“, ale aj tak som z toho hrozne smutný a rozčarovaný. Je to smutné a nespravodlivé, lebo to bol veľmi dobrý človek. Spoznal som ho už predtým, keď sme spolu ešte nehrali. Prežil som s ním celý život, prežili sme toho strašne veľa, my sme žili spolu naplno desaťročia. Rodina je, žiaľ, teraz rozdelená. Jeden bude hore, my ešte tu, však nás počká.

Vašo Patejdl, Ján Baláž a Jožo Ráž v roku 2015. Foto: Ivan Majerský
Elan, Raz, Balaz, Patejdl Vašo Patejdl, Ján Baláž a Jožo Ráž v roku 2015.

Kamil Peteraj, básnik a textár

Musím povedať, že správa o smrti Vaša Patejdla mi vyrazila dych. Odišiel môj skvelý kamarát, pán Muzikant, veľký skladateľ, aranžér a širokospektrálna hudobná osobnosť, ktorá od svojho nástupu na československú hudobnú scénu bola jej oporným stĺpom a značkou tej najvyššej hudobnej kvality. Vašo bol mimoriadne korektný, nekonfliktný, ale o to kompetentnejší človek, ktorý zvládal aj oveľa zložitejšie hudobné formy ako je pesnička. Nesmrteľná Fontána pre Zuzanu, obrovské megahity, boli tou Vodou, ktorá často držala slovenskú hudobnú scénu nad vodou.

Básnik Kamil Peteraj Foto: Pravda, Ivan Majerský
Kamil Peteraj, Básnik Kamil Peteraj

Napísali sme s Vašom dva muzikály – Adam Šangala a Tisícročná včela a musím povedať, že hudba k nim je naozaj výnimočná a oba boli svojho času hitmi v DAB Nitra. Okrem toho sme boli spoluautormi pesničiek pre Mariku Gombitovú, najmä na albume Ateliér Duše, ktorý Vašo tak excelentne aranžoval. Vašo bol absolútny „slušňák“, ktorý sa dopustil hádam iba jednej drzosti – že nás tak nečakane opustil. Zanechal nám tu toľko krásnej hudby a piesní a poklady, ktoré majú cenu pravých umeleckých diamantov. To, čo vytvoril, sa bude skvieť na najvyššom piedestáli našej kultúry. Vašo, bude nám za Tebou, za Tvojou skvejúcou sa hudbou veľmi dlho, dlho smutno. A bude to smútok, ktorý my, čo sme Ťa poznali zblízka, asi nikdy nevysmútime. Odpočívaj v pokoji.

Ľuboš Zeman, básnik a textár

Vašo Patejdl bol môj najväčší spolupracovník, umelecky aj ľudsky sme prešli dlhú cestu životom. Boli sme si veľmi blízki, niesli sme si rovnakú generačnú názorovú výpoveď na spôsob života aj na obraz spoločnosti. S Vašom som napísal tie najlepšie texty v mojom živote, bude mi veľmi chýbať aj ako človek a priateľ, ako rodina. Mal muzikantskú úroveň ako Paul McCartney alebo John Lennon, jeho odchod je strašná rana aj pre celú slovenskú populárnu hudbu.

Dlhoroční spolupracovníci: skladateľ Vašo... Foto: Archív Beáty Dubasovej
Beata Vaso Lubosm Dlhoroční spolupracovníci: skladateľ Vašo Patejdl, speváčka Beáta Dubasová a textár Ľuboš Zeman.

Bol mimoriadne vzdelaný, nekonfliktný, každému pomáhal. Mal najvyššie hudobné vzdelanie, vyštudoval kompozíciu na VŠMU, kde mal úžasných profesorov vážnej hudby. V brandži populárnej hudby bol teda najviac erudovaný, ale aj prajný. Vedel odhadnúť, kto má talent, vedel pomôcť a usmerniť, v ktorom žánri najlepšie zaznejú niečie spevácke kvality. Veľa muzikantov v štúdiu aj spevákov a speváčok ho prosilo o radu a on nikomu nič neodmietol a vždy rád pomohol. V jeho nahrávacom štúdiu v Prahe aj mnohí nahrávali. Nestrážil si iba svoj úspech, bol veľkorysý, mal veľké srdce a rozdával sa.

Za tie desiatky rokov napísal množstvo hitov aj pre iných interpretov, ktoré už tvoria zlatý fond slovenskej populárnej hudby. Žiaľ, už je preč. Za posledné roky, keď odišla Janka Kocianová, Věra Špinarová, Karel Gott, Meky Žbirka sa tam hore v nebi už zbiera jeden fantastický orchester a možno ho raz budeme počuť hrať aj my všetci. Vašo Patejdl rozdával svoje umenie, svoj talent a preto si myslím, že naňho nikdy nezabudneme, jeho pesničky budú žiť stále s nami.

Peter Nagy, hudobník

Len pred troma týždňami sme stáli na spoločnom pódiu… Toto je posledné foto zo šatne s tebou, kamarát a obdivovaný kolega… Šťastný let do krásneho nekonečna… Vašo, je mi smutno… Budeš nám veľmi chýbať…

Dušan Rapoš, režisér

Niet slov, ktoré by dokázali vyjadriť bolesť v mojom srdci.

Zľava: Vašo Patejdl, Oliver Andrássy a Dušan... Foto: Zdeno Gáfrik
Zľava: Vašo Patejdl, Oliver Andrássy a Dušan Rapoš Zľava: Vašo Patejdl, Oliver Andrássy a Dušan Rapoš.

Beáta Dubasová, speváčka

Som v šoku a neviem ani vyjadriť smútok, ktorý mi dnes vstúpil do srdca. Zomrel hudobný skladateľ a môj priateľ, Vašo Patejdl, náš hudobný poklad. Človek, ktorý v mojom živote znamenal tak strašne veľa. Bol jeden z tých, ktorí v začiatkoch uverili v môj talent a napísal mi množstvo nádherných skladieb, ktoré mnohí máte tak radi. Naposledy krásnu skladbu Pierko pravdy. Netušila som, že bude posledná. Je mi to nesmierne ľúto a vyjadrujem rodine úprimnú sústrasť a veľa síl! Odpočívaj v pokoji Vašo, ďakujem, ďakujem, ďakujem!

Helena Vondráčková, speváčka

Viem to od rána a som strašne smutná. Skutočne to bola šokujúca správa. Je mi to strašne ľúto, pretože odišiel človek, ktorého sme milovali všetci a vážili sme si ho. Bol to výborný muzikant, aranžér, spevák, skladateľ a kamarát. Ani nie pred mesiacom som s ním bola v Přerove na tenisovom turnaji. Viem, že mal zdravotné problémy, ale vôbec by mi nenapadlo, že by to takto dopadlo.

Helena Vondráčková Foto: Lenka Hatasová
Helena Vondrackova Foto Lenka Hatasova Helena Vondráčková

Dominika Cibulková, športovkyňa

Navždy zostanete v našich srdciach, nielen ako úžasný človek a hudobník, ale ako náš prvý mladomanželský tanec s vami. maestro. RIP Vašo Patejdl.

Juraj Čurný, hudobný publicista a producent

Vašo predstavoval neuveriteľnú kombináciu umeleckej geniality, pracovitosti, produktivity, navyše skombinované so slušnosťou a nehraným gentlemanstvom. Vďaka tomu po sebe zanechal stovky skvelých pesničiek a melódií, desiatky albumov, ako aj spomienok na koncerty, filmy či muzikály, ktorých bol súčasťou.

Juraj Čurný Foto: TASR, Peter Kollár
Juraj Curny Juraj Čurný
Skladateľ a hudobník Vašo Patejdl.
Skladateľ a hudobník Vašo Patejdl.
+17V júli vystúpil Vašo Patejdl na festivale...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Dominika Cibulková #Vašo Patejdl #Ján Baláž #Helena Vondráčková #Beáta Dubasová #Peter Nagy #Ľuboš Zeman