Vašo Patejdl bol najväčší hitmaker na Slovensku, hovorí hudobný publicista Rado Mešša

Na nečakané úmrtie Vaša Patejdla reaguje aj hudobný dramaturg Rádia Slovensko, hudobný publicista Rado Mešša.

19.08.2023 13:07
Elan, Vaso Patejdl Foto:
Hudobník Vašo Patejdl v roku 2017.
debata (2)

Vašo Patejdl má za sebou výnimočne bohatú kariéru, čo znamenal pre slovenskú populárnu hudbu?

Vašo Patejdl bol výnimočný skladateľ, ale aj interpret, ktorého si nikto nepomýlil – za roky pôsobenia v skupine Elán, ale ani v jeho sólovej kariére. Aj pri písaní pre iných interpretov si vytvoril svoj vlastný štýl, ktorý bol vždy rozpoznateľný. Bol asi najväčší hitmaker na Slovensku.

Napísal množstvo hitov nielen pre Elán, ale aj pre Beátu Dubasovú, Mariku Gombitovú a mnoho ďalších spevákov. Netreba zabúdať ani jeho autorské muzikály, z ktorých boli najpopulárnejšie Fontány pre Zuzanu. Výnimočný bol aj jeho hlas, každý okamžite spoznal, že spieva Vašo Patejdl. V československej a v slovenskej hudbe bol výrazný zjav.

Skladateľ a hudobník Vašo Patejdl.
Skladateľ a hudobník Vašo Patejdl.
+17V júli vystúpil Vašo Patejdl na festivale...

O Patejdlovi je známe, že ako jeden z nemnohých muzikantov mal klasické hudobné vzdelanie. Ako to ovplyvnilo jeho tvorbu?

Na rozdiel od niektorých iných, ktorým klasické hudobné vzdelanie bráni v tvorbe populárnej hudby, Vašovi to naopak pomohlo. Najmä jeho znalosť hudobnej kompozície mu otvárala nové obzory, kam sa iní nemajú veľmi ako dostať.

Bol úspešný nielen ako člen najúspešnejšej slovenskej skupiny Elán, ale aj v sólovej kariére. Čo bolo v jeho sólovej tvorbe najvýraznejšie?

Sú to skladby, ktoré napísal pre muzikály Fontána pre Zuzanu I a III, skladby ako Voda, čo ma drží nad vodou, Ak nie si moja a mnohé ďalšie. Úspešné boli aj skladby z jeho sólových albumov Dvojčatá, Kamarátka nádej, Mal som rád beatnikov alebo Nepriznaná a iné. Darilo sa mu aj v sólovej kariére, jeho návrat do Elánu priniesol kapele ďalšie hity. Vašo Patejdl bol veľmi plodný autor jeho veľké hity budú charakterizovať 80. a 90. roky, no aj tie nasledujúce.

Hudobný publicista Rado Mešša. Foto: Zora Handzová, Pravda
Rado Mešša, hudobný publicista Hudobný publicista Rado Mešša.

Prečo vlastne na čas odišiel od Elánu?

Presné dôvody nepoznám, ale rozhodne chcel skúsiť niečo iné, viac sa venovať autorskej tvorbe, čo sa pri Eláne, ktorý veľa koncertoval, nedalo. Jeho návrat do kapely svedčí o tom, že do Elánu patril a zotrval v ňom až do svojich posledných dní.

Na budúci rok mala kapela naplánované veľké koncerty.

Áno, v septembri mali koncertovať v Prahe a v Bratislave, vystúpenia mali byť spojené s oslavou Vašovej a Jožovej sedemdesiatky, žiaľ, Vašo sa jej už nedožil. Kapela sa rozhodne, či koncert zahrajú, no v každom prípade vstupenky boli vypredané na rok vopred. Mali to byť veľké koncerty na jeseň 2024 v Prahe v O2 Aréne a v Bratislave na Zimnom štadióne. Oba boli vypredané, čo svedčí o veľkej sláve Elánu ako najpopulárnejšej československej a slovenskej hudobnej kapely.

Vašo Patejdl Čítajte viac Vašo Patejdl: V Eláne sme chceli byť slávni

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #rozhovor #Vašo Patejdl #Rado Mešša