No Name a Nocadeň predstavujú spoločnú pieseň V pôvodnom znení

Duet Igora Timka a Rasťa Kopinu s názvom V pôvodnom znení pochádza z rovnomenného pripravovaného albumu kapely No Name. Igor a Rasťo sú bývalými spolužiakmi z košického štátneho konzervatória, ktorí dokonca sedeli v jednej lavici. Ide o historicky prvú umeleckú spoluprácu týchto dvoch kapiel, ktorá je prísľubom spoločných koncertov.

22.08.2023 14:00
Igor Timko, Rasťo Kopina Foto:
Igor Timko a Rasťo Kopina.
debata

Pieseň V pôvodnom znení vznikla ako prirodzená súčasť tvorby kapely No Name. S myšlienkou naspievať spoločný duet prišiel Igor Timko. Hudbu napísal Dušan Timko a na základe jeho hudobného nápadu vznikol text, ktorý má na konte Igor Timko.

„Nocadeň sú autorsky a poeticky výnimoční. Z novej piesne mám pocit, že sa navzájom ťaháme do iných svetov a iných poetík. Rasťo je vnímavý a citlivý človek, poznáme sa od našich študentských čias. Mali sme 15 rokov a študovali sme na hudobno-dramatickom odbore na štátnom Konzervatóriu v Košiciach. Myslím si, že naša spolupráca nebola otázkou prečo, ale kedy,“ vyznal sa Igor Timko.

Nocadeň dosiahli ako ďalšia košická kapela úspech v Českej Republike a v roku 2019 získali cenu Anděl za najlepší slovenský album. Preto prišlo chalanom z No Name prirodzené ponúknuť im spoluprácu.

„S Igorom nás spája dlhoročné priateľstvo od strednej školy. Po mojom návrate na konzervatórium sme dokonca sedávali v jednej lavici. A pamätám si aj to, ako mi Igor púšťal ich prvé demosnímky. Naše osudy sú celkom poprepájané, takže spoločná pesnička je iba logickým vyústením. Obaja sme vedeli, čo môžeme od seba, po toľkých rokoch, čakať, ale aj tak mám pocit, že sme sa navzájom dokázali, aj trocha prekvapiť,“ prezradil Rasťo Kopina z Nocadeň.

Scenár a réžiu klipu zverili No Name dvornému režisérovi Jurajovi Lehotskému. Za kameru sa postavil Timotej Križka. „V tomto prípade urobili technológie výrazný progres.. Dnes máte v podstate neobmedzené možnosti v kombinovaní vrstiev, obrazov farieb, plánov. Samozrejme najdôležitejšia je estetika vnímania tvorcu a tú má z nášho pohľadu Juraj Lehotský osobitú. Špeciálne chcem spomenúť aj kameramana Tima Križku, ktorého „oči“ zásadne prispievajú do výsledného efektu videa,“ chváli tvorcov Igor Timko.

Jiří Černý Čítajte viac Zomrel český publicista Jiří Černý. Ľuďom v Československu otváral svet hudby

Igor Timko, Dušan Timko, Ivan Timko, Roman Timko, Zoli Šallai a Pavol Jakab aktuálne finišujú s prácami na novom albume s rovnakým názvom ako pieseň V pôvodnom znení.

„Tým že sme ostatný radový album vydali naposledy v roku 2015, postupne prichádzali nápady. Nová pieseň je ochutnávkou nášho nového albumu, ktorého vydanie nás čaká v najbližších týždňoch. Znova sa držíme nami definovaného princípu "spievaj to, čo žiješ a ži to, čo spievaš…

Našej generácii štyridsiatnikov úplne prirodzene dochádza, že sme naplno v procese dozrievania, možno uprostred životnej cesty. A práve v tomto období človek potrebuje pocit istoty, že sa má na koho spoľahnúť, že vie kam patrí… „Veď krídla rastú iba tým, čo veria ostatným.“ Konfrontácia seba samého so životom je už očakávaným momentom,“ uzatvára Igor Timko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #novinka #videoklip #hudba #No Name #Nocadeň