Zomrel taliansky spevák Toto Cutugno. Vyhral Eurovíziu, spieval aj na Bratislavskej lýre

Ešte v júli mu fanúšikovia gratulovali k 80. narodeninám, teraz vyjadrujú úprimnú sústrasť. V milánskej nemocnici zomrel v utorok po dlhej chorobe jeden z najznámejších talianskych spevákov a skladateľov Toto Cutugno.

22.08.2023 18:07
Toto Cutugno
Pozvánka na koncert Tota Cutugna v Bratislave v roku 2019.
debata (2)

Umelec, ktorý predal vyše 100 miliónov hudobných nosičov, sa preslávil najmä vďaka hitom L'italiano (Talian) z roku 1983 a Insieme (Spolu). S touto skladbou vyhral v roku 1990 pesničkovú súťaž Eurovision Song Contest.

Na jeho úmrtie reagovali nielen kolegovia, ale aj politici. „Nechajte ho spievať, dokonca i odtiaľ, pretože to bol pravý Talian,“ napísal na sociálnej sieti X (bývalom Twitteri) taliansky expremiér Matteo Renzi v narážke na text spevákovej najznámejšej piesne. „Smrť Tota Cutugna pre ľudí z našej generácie znamená zmiznutie jedného zo zvukov našej krajiny,“ dodal.

Súčasný podpredseda vlády Matteo Salvini zase vyzdvihol, že zosnulý umelec pomohol spopularizovať taliansku hudbu vo svete.

Cutugno sa narodil 7. júla 1943 v toskánskej obci Fosdinovo v rodine námorníka. K hudbe ho priviedol otec trubkár, ktorý mal vlastnú kapelu. Toto v nej už ako deväťročný začal hrať na bicích, neskôr prešiel na akordeón, pretože kúpu klavíra si jeho rodičia nemohli dovoliť.

V 60. rokoch bol členom viacerých rockových skupín, v roku 1976 skúsil šťastie ako sólový spevák a darilo sa mu.

O tri roky neskôr nahral debutový album a v roku 1980 prvý raz vystúpil na medzinárodnom hudobnom festivale v Sanreme, kde obsadil druhé miesto. Neskôr sa naň ešte 14-krát vrátil a odniesol si ďalšie ceny.

Najväčší úspech doma i vo svete mu však priniesla melodická pieseň L'italiano, pod ktorú sa podpísal ako spoluautor. Pôvodne ju zložili pre Adriana Celentana, ale ten ponuku odmietol, a tak ju naspieval Cutugno.

V Taliansku s ňou vyhral hitparádu a bodoval i v európskych hudobných rebríčkoch. Pieseň, ktorá hovorí o hrdosti „pravého Taliana“, má zaujímavý text, kde sú vymenované veci typické pre Talianov: špagety v zuboch, partizán ako prezident, modré prúžkované obleky či Fiat 600.

Z ďalších Cutugnových hitov možno uviesť Solo noi, Serenata, La mia musica či Soli, ako skladateľ komponoval tiež piesne pre iných interpretov. V roku 1982 sa predstavil i na hudobnom festivale Bratislavská lýra. V roku 2007 mu zistili rakovinu prostaty, s ktorou potom dlhé roky bojoval.

Cutugno sa tešil veľkej obľube v Sovietskom zväze a v ďalších krajinách socialistického bloku. Pre údajnú blízkosť k ruskej vláde ho Ukrajina v roku 2019 zaradila na svoj sankčný zoznam.

Umelec talianskym médiám síce priznal, že sa po jednom z koncertov stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, no tvrdil, že zostal apolitický. Odmietol aj pozvanie, aby vystúpil na Rusmi okupovanom polostrove Krym.

Pohreb „pravého Taliana“ bude vo štvrtok (24. augusta) v Miláne.

Správu z agentúry sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #spevák #úmrtie #úmrtia #taliansky spevák #Toto Cutugno