Terchovská muzika je fenomén. Viete prečo?

Nemusíte byť ani folkloristom či veľkým priaznivcom ľudovej kultúry, ale o terchovskej muzike ste iste už počuli. Tým znalejším okamžite v ušiach zaznejú jej rezké tóny. Ľudová hudba pôvodom zo Slovenska sa pred desiatimi rokmi stala kultúrnym dedičstvom celého ľudstva.

30.07.2023 15:00 , aktualizované: 15:42
Terchovská muzika, hudba, kapela, husle ľudová... Foto: ,
V Terchovskom symfonickom orchestri hrajú a spievajú všetky generácie.
debata
Jánošíkove dni: hrá Ťažká muzika
Video
Vystúpenie Ťažkej muziky z Terchovej na Jánošíkových dňoch 2022

Temperamentná terchovská muzika je ako fenomén zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO (Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru) od roku 20103. V Jáno­šíkovom kraji sa muzikantská tradícia odovzdáva z generácie na generáciu. Terchovská muzika je však hudobná kultúra nielen zo samotnej Terchovej, ale i z jej okolia a jej ocenenie patrí celým generáciám, ktoré sa postarali o to, že sa zachovala.

janosikova dni 2022 osada u janosov terchovska muzika zo Sokolie Čítajte viac VIDEO: Na otvorení Jánošíkových dní zahrala terchovská muzika
Jánošíkove dni - hrajú Repáňovci
Video
Jánošíkove dni - hrajú Repáňovci / Zdroj: TV Pravda
Medzi najmladší výkvet terchovskej muziky patrí... Foto: Milan Kosec
janosikove dni - ludova hudba Jasminky Vallovej Medzi najmladší výkvet terchovskej muziky patrí Ľudová hudba Jasmínky Vallovej.

Muzikanti v každom dome

Terchovská muzika ako hudobná kultúra terchovskej komunity je aj základnou súčasťou folklórneho festivalu Jánošíkove dni. Ako vraví šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj, okolitý svet začal vnímať terchovskú muziku niekedy na prahu 90. rokov 19. storočia. Dostupné pramene uvádzajú, že sa zrodila v osade Kvočkovci, išlo teda o kvočkovskú muziku, takzvanú terchovskú trojku. „Podľa pamätníkov mala takmer každá osada svoju vlastnú muziku s charakteristickým repertoárom aj vlastným interpretačným štýlom. V Terchovej sú muzikanti takmer v každom dome a sú mimoriadne všestranní,“ dodáva Peter Cabadaj. Zvyčajne ovládajú hru na viacerých nástrojoch, často vedia hrať aj na píšťalkách či heligónke a bez problémov zvládnu party svojich spoluhráčov v sláčikovej muzike. Pre terchovskú muziku je charakteristické 3– až 4-členné sláčikové obsadenie s malou dvojstrunovou basou a typický viachlasný spev všetkých muzikantov.

Janosikove dni - konsky bozovy spriievod Čítajte viac Jánošíkove dni sú festival pre všetky zmysly. Pri terchovskej muzike vydražia aj Jánošíkov opasok
Jánošíkove dni: Terchovský galavečer

Pozrite si snímky z terchovského galavečera počas vlaňajších Jánošíkových dní

Fotogaléria
Piatkový deň  v Terchovej predstavili svetový...
V Terchovej otvorili výstavu obrazov jubilanta...
+7Veľký úspech na terchovskom galavečere zožala...

Hudba zrodená z hviezdy

Prastará legenda hovorí, že terchovská zem je pozostatkom zatúlanej nebeskej hviezdy, ktorej dvorní hudobníci – nebeskí muzikanti – boli prvými osadníkmi Terchovej. Slávna terchovská muzika z Jánošíkovho kraja sa preto zvykne označovať prívlastkom nebeská. V Terchovej skutočne hrá aj kapela Nebeská muzika a okrem nej veľa ďalších muzikantských zoskupení. V Terchovej a okolí je totiž asi najviac muzikantov na meter štvorcový.

Jánošíkove dni: hrá Nebeská muzika
Video
Nebeská muzika z Terchovej na Jánošíkových dňoch

V Terchovej nielenže hrajú a spievajú pomaly v každom dome, ale dokonca aj na autobusovej zastávke. Terchovská muzika zaznie do ucha každému, kto si na zastávke cez aplikáciu v mobile načíta QR kód. A kto pozná noty, vie si ju zaspievať aj z notového záznamu, ktorý zdobí sklenené výplne prístreškov. Výzdoba mala pôvodne slúžiť na odplašenie vtákov, aby nenalietavali do sklenených výplní, ale muzikanti sa chceli o terchovské piesne podeliť, aby aj týmto moderným spôsobom ďalej šírili starú tradíciu. Každá pieseň sa viaže presne k miestu, kde sa zastávka nachádza. „Terchová má rekord v počte zachovaných ľudových piesní, takže by sme našou muzikou mohli vybaviť zastávky aj vo dvoch okresoch,“ vyhlásl hrdo pred časom Peter Repáň, otec známeho huslistu. Nemá preto žiadne obavy, že pre ďalšie, ešte neobsadené zastávky, sa miestna melódia nenájde.

Terchova - hrajuce zastavky Čítajte viac Zaspievajte si s terchovskou muzikou na zastávke!

Terchovská muzika znie vo vystúpeniach a festivaloch na Slovensku aj v zahraničí a je známa aj z dokumentárnych či televíznych filmov. Na filmovom plátne sa objavila už v roku 1936 vo filme Jánošík od režiséra Martina Friča. Najbližšie si môžete terchovskú muziku, ktorá slávi desiate výročie zápisu do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva, vypučuť na Medzinárodnom folklórnom festivale Jánošíkove dni priamo v Terchovej.

Jánošíkove dni: hrá Ľudová hudba Jasmínky Vallovej
Video
Terchovskú muziku si ľudia odovzdávajú z generácie na generáciu. Hrá Ľudová hudba Jasmínky Vallovej / Zdroj: TV Pravda

V Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO je zapísaných 9 prvkov zo Slovenska

  • Fujara – nástroj a jeho hudba (2008)
  • Terchovská muzika (2013)
  • Gajdošská kultúra (2015)
  • Bábkarstvo na Slovensku a v Česku (2016) – medzinárodná nominácia s ČRHorehronský viachlasný spev (2017)
  • Modrotlač, ofic. názov – Blaudruck/Modro­tisk/Kékfestés/Mo­drotlač, resist block printing and indigo dyeing in Europe (2018) medzinárodná nominácia (SR, Rakúsko, Česká republika, Maďarsko, Nemecko)
  • Drotárstvo – remeslo a umenie (2019)
  • Sokoliarstvo: živé dedičstvo ľudstva (2021)
  • Chov koní plemena Lipican (2022)

V Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO je zapísaných 9 prvkov zo Slovenska. Okrem toho je v inom Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO zapísaných 6 kultúrnych lokalít (Banská Štiavnica s technickými pamiatkami okolia, Levoča, Spišský hrad a kultúrne pamiatky okolia, Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec,His­torické jadro mesta Bardejov, Drevené kostoly v slovenskej časti Karpatského oblúka, Hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes)a 2 prírodné lokality (Jaskyne Slovenského krasu a Aggtelekského krasu (spolu s Maďarskom) s rozšírením o Dobšinskú ľadovú jaskyňu a Stratenskú jaskyňu a Karpatské bukové pralesy (spolu s Ukrajinou a Poľskom).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Terchovská muzika