Priekopník tanečnej hudby Fatboy Slim má 60. Ktorú jeho skladbu máte najradšej?

Šesťdesiatku oslávi 31. júla britský hudobník Fatboy Slim, ktorý je známy aj ako Norman Cook. Vo svojej tvorbe kombinuje prvky tanečnej hudby, hip hopu, breakbeatu aj rocku. Spoločne s The Prodigy alebo The Chemical Brothers patrí k najzásadnejším priekopníkom a zakladateľom tanečnej hudby.

31.07.2023 06:00
fatboy slim Foto:
Fatboy Slim sa dožíva šesťdesiat rokov. Nedávno vystúpil na legendárnom festivale Glastonbury.
debata
Britský hudebník Fatboy Slim na festivale...
Norman Cook známy pod monikerom Fatboy Slim...
+4Fatboy Slim zatváral Heartland Festival v...

Fatboy Slim sa narodil ako Quentin Leo Cook v Bromley vo Veľkej Británii a už na škole v Brightone sa realizoval ako diskdžokej.

Pseudonym Norman si vybral podľa bluesového speváka z Luisiany. Paul Heaton ho potom prijal do kapely The Housemartins, v ktorej hral na basovú gitaru.

Po jej rozpade založil Cook skupinu Beats International. Zároveň však zápasil s drogami, čo vyvrcholilo nervovým kolapsom. Po dvojročnej nečinnosti založil skupinu Freak Power.

V roku 1996 vydal už pod menom Fatboy Slim prvý album Better Living Through Chemistry, veľký úspech však oslavoval až s druhou doskou You've Come a Long Way, Baby (1998).

Taylor Swiftová American Music Awards Čítajte viac Taylor Swiftová na prvom turné po piatich rokoch vyvolala zemetrasenie

Preslávil sa tanečnými hitmi The Rockafeller Skank, Right Here, Right Now alebo Praise You. Klipy k piesňam Praise You a Weapon of Choice získali niekoľko hudobných cien televízie MTV.

V roku 2002 usporiadal v Brightone obrie tanečné party, ktoré sa zúčastnilo 250.000 ľudí. V roku 2008 vystúpil na festivale Pohoda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prodigy #The Chemical Brothers #Fatboy Slim