Tanečnice vraj nútila k sexuálnym úkonom, speváčka Lizzo to však popiera

Populárna americká speváčka Lizzo, vlastným menom Melissa Viviane Jeffersonová, čelí závažným obvineniam. Tanečnice Arianna Davisová, Crystal Williamsová a Noelle Rodriguezová, ktoré s ňou minulosti spolupracovali, na ňu podali žalobu, v ktorej ju obviňujú z vytvárania nepriateľského prostredia a zo sexuálneho obťažovania. Speváčka všetky obvinenia odmieta.

04.08.2023 06:00
63rd Annual Grammy Awards - Arrivals Foto: ,
Speváčka Lizzo na odovzdávaní Grammy.
debata

Incident v Amsterdame

Davisová a Williamsová začali s Lizzo vystupovať po tom, ako sa zúčastnili na tanečnej súťaži Watch Out for the Big Grrrls, ktorú speváčka moderuje. Na jar tohto roka ich Lizzo obvinila z toho, že pred vystúpeniami požívajú alkohol, voči čomu sa Williamsová ohradila. To viedlo k napätiu, ktoré neustále stúpalo.

Tanečnice sa museli zúčastniť na ďalšom konkurze, ktorý trval 12 hodín. Davisová sa zo strachu, že príde o prácu, bála použiť toaletu, čo malo svoje nemilé následky. Jej kolegyňa Williamsová dostala vyhadzov päť dní po osudnom konkurze.

Napriek tomu, že je Lizzo známa presadzovaním lásky k vlastnému telu, mala vraj Davisovú kritizovať, pretože pribrala na váhe, a následne ju preto aj vyhodila. „Zdá sa, že ohromujúca povaha toho, ako Lizzo a jej manažérsky tím zaobchádzali so svojimi účinkujúcimi, je v rozpore so všetkým, čo Lizzo verejne predstavuje, zatiaľ čo v súkromí svoje tanečnice zahanbuje a ponižuje ich spôsobmi, ktoré sú nielen nezákonné, ale absolútne demoralizujúce,“ uvádza vo vyhlásení právny zástupca tanečníc Ron Zambrano. Rodriguezová sa rozhodla odísť sama. Dôvodom bolo správanie kolegýň a snaha vedúcej tanečnice Shirlene Quigleyovej obrátiť ju aj ostatné kolegyne na kresťanskú vieru.

Obžaloba opisuje incident, ku ktorému došlo začiatkom roka v jednom z amsterdamských klubov. Lizzo mala nútiť tanečníčky, aby sa dotýkali nahých tiel vystupujúcich umelkýň, no tam to neskončilo. Okrem toho vraj mali chytať erotické hračky, ktoré umelkyne „vystreľovali“ zo svojich intímnych partií či jesť banány vytŕčajúce z ich vagín.

Kevin Spacey Čítajte viac Kevin Spacey prehovoril po obvineniach zo sexuálneho násilia: Žil som v bubline a snažil sa nebyť debilom

Na tanečnice bol pritom vyvíjaný nátlak a keď neurobili, čo po nich Lizzo chcela, začali sa im ostatní smiať. Lizzo mala tiež vyzývať člena svojej ochranky, aby vyšiel na pódium a vyzliekol sa. "Žalobcovia boli zdesení tým, ako málo brala Lizzo na vedomie telesnú autonómiu svojich zamestnancov a ľudí okolo nej, najmä v prítomnosti mnohých ľudí, ktorých zamestnávala,“ píše sa v žalobe.

Senzáciechtivé príbehy

Podľa Lizzo, ktorá sa k obvineniam vyjadrila deň po ich medializácii, ide o „senzáciechtivé príbehy“. V statuse na sociálnych sieťach uviedla, že posledné dni pre ňu boli neuveriteľne náročné, a že pre ňu predstavujú ohromné sklamanie.

„Moja pracovná morálka, mravnosť a úcta boli spochybnené. Môj charakter bol kritizovaný. Normálne sa nevyjadrujem k falošným obvineniam, ale tieto sú rovnako neuveriteľné, ako znejú, a príliš poburujúce na to, aby som sa nimi nezaoberala,“ píše v príspevku na sociálnej sieti. Obvinenia podľa nej prichádzajú od bývalých zamestnankýň, ktoré už predtým verejne priznali, že im bolo povedané, že ich správanie sa na turné bolo nevhodné a neprofesionálne.

Ako speváčka ďalej uvádza, snaží sa o to, aby jej vystúpenia boli na čo najvyššej úrovni, preto musí občas pristúpiť k ťažkým rozhodnutiam, ale nikdy nebolo jej zámerom, „aby sa niekto cítil nepríjemne, či aby mal pocit, že si ho ostatní nevážia ako dôležitú súčasť tímu“.

Lizzo tiež píše, že zo seba nechce robiť obeť, ale zároveň odmieta byť zloduchom, ktorého z nej robia médiá. „Som veľmi otvorená ohľadom mojej sexuality a vyjadrovania sa, ale nemôžem akceptovať či dovoliť ľuďom, aby túto otvorenosť zneužívali a urobili zo mňa niekoho, kým nie som.“ Vo vyhlásení popiera, že by niekedy niekoho súdila na základe hmotnosti alebo že by ho kvôli tomu dokonca vyhodila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #zneužívanie #škandál #Lizzo