Zomrel spevák Sixto Rodriguez, hrdina filmu Pátranie po Sugar Manovi

Vo veku 81 rokov zomrel v utorok Sixto Rodriguez, kedysi neznámy folk-rockový americký spevák a skladateľ mexického pôvodu, ktorý až na staré kolená zažil kariérnu renesanciu po tom, ako si jeho hudba získala publikum v zahraničí.

10.08.2023 09:28
sixto rodriguez Foto:
Sixto Rodriguez bol americký folkový spevák, autor hitu Sugar Man.
debata

O úmrtí Rodrigueza, o ktorom bol v roku 2012 natočený oscarový dokumentárny film Searching for Sugar Man (Pátranie po Sugar Manovi), informovala jeho oficiálna webstránka Sugarman.org. Príčinu smrti neuviedla. V zverejnenom vyhlásení však vyjadrila úprimnú sústrasť hudobníkovým dcéram Sandre, Eve a Regan ako aj celej jeho rodine.

Rodriguez sa narodil 10. júla 1942 v Detroite rodičom mexického pôvodu. Neskôr pracoval ako operátor montážnej linky a popri tom sa živil ako hudobník.

Na začiatku 70. rokov 20. storočia vydal dva hudobné albumy: „Cold Fact“, ktorý obsahoval aj jeho neskôr najznámejšie piesne „Sugar Man“ a „I Wonder“, a album „Coming From Reality“. Oba albumy však na scéne v USA prepadli; nepredávali sa.

Rodriguez sa po tomto neúspechu z hudobného sveta stiahol a pracoval ako robotník v Detroite. V roku 1981 získal bakalársky titul z filozofie na Wayne State University a následne sa začal angažovať aj v politike; neúspešne sa uchádzal o post starostu Detroitu, mestského poslanca a neskôr aj člena Snemovne reprezentantov amerického štátu Michigan.

Vôbec pritom netušil, že jeho hudba, a obzvlášť pieseň Sugar Man, si medzičasom v čase apartheidu našla obrovské množstvo priaznivcov v celej Juhoafrickej republike (JAR), ako aj v Austrálii a na Novom Zélande. V Austrálii pritom odohral dva koncerty, v rokoch 1979 a 1981, ktoré on sám považoval za zvláštne náhody a prekvapilo ho, že tam ľudia jeho skladby poznali a spievali ich s ním.

Hudobník Sixto Rodriguez na archívnom zábere z... Foto: SITA/AP
Hudobník Sixto Rodriguez na archívnom zábere z roku 2013. Hudobník Sixto Rodriguez na archívnom zábere z roku 2013.

Okrem toho sa však na verejnosti veľmi neobjavoval, čo viedlo k fámam, že už nežije. Život mu zmenil až internet, kde jeho dcéra Eva objavila webstránky, ktoré boli venované jeho hudbe. Taktiež sa ho približne v tom čase podarilo vypátrať aj fanúšikom. Následne v roku 1998 odohral v JAR úspešné koncertné turné. Rodriguezov pozoruhodný príbeh bol zvečnený v dokumentárnom filme „Searching for Sugar Man“ z roku 2012, ktorý získal viacero filmových cien vrátane Oscara a ceny BAFTA, pričom hudobníkovi priniesol oneskorený úspech aj v Spojených štátoch a prispel k reštartu jeho hudobnej kariéry.

Warhol Čítajte viac Warhol odchádzal vždy bez rozlúčky. Jeho pätnásť minút slávy trvá

Približne štyri desaťročia po vydaní jeho albumov ho tak následne pozvali na celosvetovo uznávané festivaly ako Coachella či Glastonbury a absolvoval aj niekoľko svetových turné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Martin Scorsese #Pátranie po Sugar Manovi #Sixto Rodriguez