V skupinách Prúdy, Collegium Musicum aj Fermáta znela gitara Františka Grigláka

Známy slovenský gitarista a skladateľ František Griglák oslávi dnes 13. augusta 70. narodeniny. Skupiny Inside of Fire, Prúdy, Collegium Musicum, Fermáta, Avion, Vivat, Pressburg, to je jeho viac ako úspešná muzikantská dráha, ktorá ho radí medzi popredné osobnosti slovenskej hudobnej scény.

13.08.2023 14:00
František Griglák Foto: ,
Pôvodnú zostavu Prúdov zastupoval aj gitarista František Griglák.
debata

František Griglák sa narodil 13. augusta 1953 v Bratislave. Mal päť rokov, keď začal chodiť do prípravy na klavír. Pokračoval na Ľudovej škole umenia a neskôr na Konzervatóriu, kde študoval hru na gitare. Prvú gitaru dostal od starého otca.

V závere 60. rokov minulého storočia založil s kamarátmi skupinu Inside of Fire, ktorá hrala cover verzie britských interpretov. V roku 1970 nastúpil na post gitaristu k Pavlovi Hammelovi a Prúdom. Tu sa uplatnil aj ako skladateľ, hity Medulienka, Hermína, Koče plné ruží či Zlatovláska sú z jeho autorského pera. V roku 1971, už ako člen skupiny Collegium Musicum, nahrával známy album Konvergencie.

Spolu s Tomášom Berkom, Pavlom Kozmom a Lacom Lučeničom založili v roku 1973 skupinu Fermáta (od roku 1991 Fermata). V hudobnom názvosloví znamená Fermáta grafické označenie na predĺženie určitého tónu. V roku 1975 vydali debutový album Fermáta, rok nato vychádza druhý album Pieseň z hôľ, v roku 1977 tretí Huascaran, ktorý bol poctou československej horolezeckej expedície v Peru, kde pri zemetrasení v roku 1970 zahynula celá výprava. Viacerí hudobní experti označujú tento album ako najúspešnejší.

Začiatkom roka 1980 vyšiel štvrtý album Dunajská legenda. Na tomto albume už hrá basgitaru Fedor Frešo. Ďalšími boli albumy Generation (1981), Ad libitum (1984), Simile (1991), Real Time (1994) a X (1999).

V roku 1986 založil Griglák skupinu Avion, ktorá však nemala dlhé trvanie. Spevákom bol Pavol Habera, ktorý potom prešiel k martinskej kapele Team.

Fedor Frešo Čítajte viac A je to komplet! Frešovci holdovali opere aj rocku

Uznávaný gitarista a hudobník hral aj so skupinou Pressburg, spolupracoval s viacerými slovenskými interpretmi ako Janko Lehotský, Marika Gombitová, Robo Grigorov. Bol tiež pri nahrávaní hitu Loď do neznáma a spolu s Pavlom Horváthom a Pecim Uherčíkom vytvorili formáciu Magma.

František Griglák je autorom väčšiny skladieb, ktoré Fermáta či Fermata vydala na dvanástich štúdiových albumoch. Dvanástym je album Blumental Blues z júla 2019, ktorý nadväzuje na autobiografickú knihu klávesáka Tomáša Berku Blumentálske blues (2010).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prúdy #Collegium Musicum #František Griglák