Univerzita v Ghente láka študentov literatúry na seminár o Taylor Swiftovej

Univerzita v belgickom Ghente chce v budúcom akademickom roku lákať študentov anglickej literatúry na seminár, na ktorom sa budú rozoberať aj texty americkej speváčky Taylor Swiftovej. Neortodoxný prístup k výuke zvolila pedagogička Elly McCauslandová, podľa ktorej tvorba skladateľky môže slúžiť ako odrazový mostík k debatám o paralelách s motívmi v dielach velikánov svetovej literatúry.

15.08.2023 08:00
Taylor Swift Foto: ,
Speváčka Taylor Swiftová.
debata

„Ešte nikdy som nedostala od nadšených študentov toľko e-mailov, v ktorých sa pýtajú, či môžu na seminár chodiť,“ povedala McCauslandová, podľa ktorej sa na kurz pýtajú aj ľudia, ktorí už univerzitu nenavštevujú.

Vyučujúca sa stretla aj s kritikou, ktorá jej vyčíta, že v snahe spopularizovať svoj odbor zachádza príliš ďaleko. Ona ale svoje rozhodnutie obhajuje a tvrdí, že Swiftová ako autorka textov pracuje s inšpiráciami a motívmi, ktoré sa dajú vysledovať v klasických textoch od Shakespeara po Margaret Atwoodovú.

„Chcem študentom ukázať, že aj keď sa tie texty môžu javiť neprístupne, dajú sa pochopiť, keď sa zmení uhol pohľadu. Shakespeare napríklad v určitom zmysle píše o rovnakých otázkach ako dnes Taylor Swiftová, čo môže znieť trafene. Ale je to tak,“ citoval literárnu vedkyňu The Guardian.

McCauslandová priznala, že je sama veľkou fanúšičkou Swiftovej, jej kurz vraj ale bude nestranný a k jej piesňam bude pristupovať kriticky. „Rozhodne nepôjde o stretávanie sa milovníkov Swiftovej, ktorí každý pondelok strávia tri hodiny jej ospevovaním,“ povedala.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Taylor Swift #literatúra