Kráľovná popu pohoršila aj Vatikán. Madonna má 65 rokov

Hudobníčka a herečka Madonna počas svojej dlhoročnej kariéry niekoľkokrát posunula dovtedy nastavené hranice. „Chcem byť ako Gándhí a Martin Luther King a John Lennon... ale chcem zostať nažive.“ Hoci stojí za mnohými nesmrteľnými skladbami, nevyhla sa ani množstvu kontroverzných situácií, ktoré natrvalo poznačili jej imidž. Americká speváčka, skladateľka a herečka, ktorá celkom oprávnene nesie titul kráľovná popu, dnes oslavuje svoje 65. narodeniny.

16.08.2023 06:00
Madonna - turné - Sticky and Sweet - Cardiff -... Foto:
Speváčka Madonna na snímke z jej turné Sticky and Sweet Tour.
debata

Úmrtie matky

Madonna Louise Ciccone sa narodila 16. augusta 1958 v Bay City v Michigane ako tretia zo šiestich detí. „Moja matka bola náboženská fanatička. Keď som vyrastala, boli v našom dome neustále kňazi a mníšky,“ uviedla kedysi speváčka na adresu svojej matky, ktorá sa tiež volala Madonna. V roku 1963 zomrela na rakovinu prsníka. „Myslím si, že najväčším dôvodom, prečo som sa mohla prejaviť a nenechať sa pritom zastrašiť, bolo, že som nemala matku.“

Speváčkin otec sa o tri roky neskôr opäť oženil. So svojou novou manželkou, Joan Gustafsonovou, mal dve deti. Toto rozhodnutie poznačilo jeho vzťah s Madonnou. Jej nová macocha, ktorá u nich predtým pracovala ako pomocníčka v domácnosti, jej totiž dávala na starosť nevlastných súrodencov. „Naozaj som sa cítila ako typická popoluška,“ uviedla speváčka, ktorá preto začala „rebelovať“. Odmietala tradičné kresťanské hodnoty, obliekala sa vyzývavo a navštevovala gej bary.

Madonna pre Dolce and Gabbana.
Madonna počas svojho vystúpenia cez polčas...
+14Herečka Andrea Riseborough (vľavo) a režisérka...

V škole sa jej darilo, mala výborný prospech, no jej správaním učitelia dvakrát nadšení neboli – rada sa totiž predvádzala, medzi hodinami robila stojky na chodbe a zdvíhala si sukňu. Jej otec ju neskôr prihlásil na hodiny klavíra, ona ho však presvedčila, že chce chodiť na balet.

Jej učiteľ ju posmelil v tom, aby sa tancu venovala profesionálne. Madonna získala tanečné štipendium na Univerzite v Michigane, neskôr sa však presťahovala do New Yorku, kde dostala šesťtýždňové štipendium.

Ako to už v príbehoch o splnených amerických snoch býva, aj Madonna začínala od nuly. Do Veľkého jablka prišla s 35 dolármi, odkázaná len sama na seba. Zarábala si prácou v Dunkin' Donuts, v reštaurácii Russian Tea Room či nahým pózovaním pre umelecké účely, a popri tom sa aj naďalej venovala tancu. Vystupovala s Tanečným divadlom Pearl Langovej a neskôr bola tanečnicou v zostavách viacerých známych hudobníkov.

Kontroverzný videoklip

V skupine Breakfast Club jej nového priateľa Dana Gilroya začínala ako bubeníčka, neskôr sa z nej stala speváčka. Predtým, ako sa dala na sólo dráhu, bola súčasťou niekoľkých hudobných zoskupení. V roku 1982 napokon vydala svoj prvý hit s názvom Everybody, ktorý bol súčasťou jej debutového albumu Madonna.

Prelomom v jej kariére sa však stal jej nasledujúci album s názvom Like a Virgin, ktorý sa stal do mesiaca platinovým a v rebríčku Billboard Chart obsadil prvé miesto. Album obsahoval aj ďalší veľký hit Material Girl.

V tomto čase sa Madonna začala venovať herectvu – zahrala si v snímkach ako Hľadám Susan. Zn.: Zúfalo, Hľadanie vidiny, Kto je to dievča? či Vražda na Broadwayi. V roku 1985 sa vydala za Seana Penna, s ktorým si zahrala v Šanghajskom prekvapení.

Speváčka Madonna a jej prvý manžel Sean Penn na... Foto: PHOTOlink / Everett / Profimedia
Speváčka Madonna a jej prvý manžel Sean Penn na zábere z roku 1990. Speváčka Madonna a jej prvý manžel Sean Penn na archívnom zábere.

K filmu Dick Tracy nahrala soundtrack, na ktorom sa objavil aj hit Vogue. Vďaka nemu sa undergroundový tanečný štýl vogue dostal do povedomia širokej verejnosti. Dodnes ide o dôležitú súčasť kultúry LGBT komunity.

Koncom 80. a začiatkom 90. rokov sa Madonnina kariéra začala zmietať na vlnách kontroverzie – mnohých pobúril videoklip k jej skladbe Like a Prayer, ktorý odsúdil aj samotný Vatikán. Dôvodom bolo znevažovanie náboženskej symboliky premiešanej so sexom.

„Myslím si, že provokovanie len za účelom provokácie je trochu plytvaním času. Myslím, že musíte mať nejaké posolstvo alebo niečo, čo chcete zdieľať,“ uviedla Madonna, ktorej škandály sa týmto videoklipom ani zďaleka neskončili.

V roku 1992 vydala jemne pornografickú knihu Sex, v ktorej sa nachádzali fotografie zobrazujúce Madonnu v rôznych erotických pózach. V priebehu troch dní sa vypredalo všetkých jeden a pol milióna kópií. O desať rokov neskôr jej, paradoxne, vyšla kniha pre deti s názvom The English Roses (Anglické ruže).

Problémy s adopciami

V roku 1989 sa Madonna rozviedla so Seanom Pennom pre jeho agresívne výbuchy voči novinárom. Hovorilo sa, že vraj fyzicky napadol aj samotnú Madonnu, tá však tieto obvinenia rázne poprela. V roku 1996 porodila dcéru Lourdes, ktorej otcom bol Madonnin tréner a vtedajší priateľ Carlos Leon.

V tom istom roku účinkovala Madonna v úspešnom muzikáli Evita, ktorého hudbu zložil Andrew Lloyd Webber. Za svoj výkon získala Zlatý glóbus v kategórii najlepšia herečka v komédii alebo muzikáli, a tiež Oscara za pieseň You Must Love Me.

V roku 2000 sa Madonna vydala za britského režiséra Guya Richieho, s ktorým mala syna Rocca. Zahrala si v jeho romantickej komédii s názvom Stroskotanci. Ich manželstvo sa rozpadlo v roku 2008.

Po úspešnom Like a Prayer nasledovali albumy Erotica (1992), Bedtime Stories (1994), Ray of Light (1998), Music (2000), American Life (2003), Confessions on a Dance Floor (2005), Hard Candy (2008), MDNA (2012), Rebel Heart (2015) a Madame X (2019), ku ktorému vyšiel v roku 2021 aj rovnomenný koncertný dokument.

Medzi jej ďalšie hity sa radí La Isla Bonita, Hung Up, Frozen, Borderline, Papa Don't Preach či Don't Tell Me. V roku 2008 ju magazín Forbes označil za najbohatšiu hudobníčku na svete.

Madonna sa venovala aj projektom spoza kamery – napísala a produkovala dokument I Am Because We Are (Ja som, pretože my sme) o sirotách z Malawi, ktoré majú AIDS. Speváčka si odtiaľ adoptovala syna Davida a dcéru Mercy, proces však sprevádzali viaceré komplikácie.

V roku 2017 si z Malawi adoptovala štvorročné dvojičky Estere a Stelle. Ako režisérka sa Madonna predstavila umeleckým filmom Špina a múdrosť a biografickou snímkou Kráľova láska o vzťahu Wallis Simpsonovej a kráľa Eduarda VIII.

List na rozlúčku od Tupaca Shakura

V roku 2017 sa Madonna pomocou právnikov pokúšala pozastaviť aukciu svojich osobných predmetov, ktoré vlastnila jej bývalá osobná asistentka Darlene Lutzová, no neúspešne. Medzi predmetmi sa okrem nohavičiek a hrebeňa nachádzal aj list od jej bývalého priateľa Tupaca Shakura (známy aj ako 2Pac), ktorý jej poslal pri rozchode.

„Nikdy som ťa nechcel zraniť. Prosím, pochop moju predchádzajúcu pozíciu mladého muža s obmedzenými skúsenosťami s extrémne slávnym sex symbolom,“ napísal. Dôvodom ich rozchodu mala byť farba pleti. „To, že ťa vidia s černochom, by nijako neohrozilo tvoju kariéru, ak niečo, vyzerala by si oveľa otvorenejšia a vzrušujúcejšia.“

O rok neskôr sa Madonna opäť dostala do pozornosti médií po vystúpení, ktoré na MTV Video Music Awards venovala pamiatke zosnulej Arethy Franklinovej. Po tom, ako uviedla, že jej legendárna speváčka zmenila život, začala zdĺhavo rozprávať o svojej vlastnej kariére. Práve to sa stalo terčom kritiky.

Jej Celebration Tour po Severnej Amerike a Európe bolo odložené pre speváčkine zdravotné problémy a začať by sa malo v októbri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #film #narodeniny #speváčka #Madonna #jubileum #herečka