Zomrela francúzska ikona, herečka a zakázaná speváčka Jane Birkinová. Volá sa po nej aj dámska kabelka

Vo veku 76 rokov zomrela britská herečka, režisérka a speváčka Jane Birkinová, ktorá sa preslávila najmä na francúzskej kultúrnej scéne. Ako píše denník Le Parisien, Birkinovú našli v nedeľu 16. júla bez známok života v jej parížskom byte.

16.07.2023 14:51 , aktualizované: 16:10
Jane Birkin Foto: ,
Speváčka Jane Birkinová vystúpila v roku 2018 v bratislavskom Istropolise.
debata (8)
Jane Birkinová bola sexsymbolom 70. rokov

Speváčka a herečka Jane Birkinová na fotografiách

Fotogaléria
Britská herečka a zpěvačka Jane Birkinová...
Jane Birkinová na filmovom festivale v Londýne...
+15Speváčka a herečka Jane Birkinová si svoj...

Jane Birkinová má na svojom konte päťdesiatku filmov a 20 albumov vrátane živých nahrávok. Ako femme fatale a sexsymbol 70. rokov. Hviezda narodená v Londýne bola známa svojím módnym štýlom a hudobným a romantickým vzťahom s francúzskym šansoniérom a búrlivákom Sergeom Gainsbourgom. K ich piesňam patril vášnivý duet Je taime moi non plus (1969), ktorého vysielanie zakázali vo viacerých krajinách, v Británii sa však napriek cudziemu jazyku dostal na vrchol hudobného rebríčka.

Kariéru začala v roku 1966 ako jedna z modeliek v slávnej snímke Zväčšenina režiséra Michelangela Antonioniho. O dva roky neskôr sa Birkinová presídlila do Francúzska, kde sa pri natáčaní filmu Slogan zoznámila so svojím neskorším manželom, spevákom, skladateľom, textárom a hercom Gainsbourgom. V roku 1969 dvojica vydala svoj najslávnejší a kvôli otvorenému sexuálnemu podtextu i veľmi kontroverzne prijatý hit Je t’aime, moi non plus.

Jane Birkin a Serge Gainsbourg naspievali hit s otvorene sexuálnym podtextom Je T'aime,...Moi Non Plus

Birkinová po odvážnych projektoch s Gainsbourgom, enfant terrible francúzskej hudobnej scény, pokračovala v úspešnej sólovej kariére. Vydala viacero albumov a objavila sa vo filmoch ako Zväčšenina, Smrť na Níle či Zlo pod slnkom.

V roku 1984 bola po Birkinovej pojmenovaná kabelka od francúzskej spoločnosti Hermès (takzvaná Birkin bag), ktorá sa predáva v niekoľkých rôzných vyhotoveniach. Veľmi žiadaný módny doplnok stojí tisíce dolárov a záujemkyne o „birkinku“ na ňu v poradovníku čakajú i roky.

Počas svojej kariéry sa Jane Birkinová zapájala do rôznych humanitárnych projektov, spolupracovala s organizáciou Amnesty International či Detským fondom OSN (UNICEF). Vo Francúzsku ju vyzdvihovali aj za politický aktivizmus. V roku 2022 sa pridala k ďalším herečkám a speváčkam, ktoré si odstrihli pramene svojich vlasov na podporu protestujúcich v Iráne.

Francúzske ministerstvo kultúry uviedlo, že Birkinová zomrela v nedeľu. Označilo ju za „nadčasovú frankofónnu ikonu“.

Francúzske médiá Libération a BFM TV uviedli, že Birkinovú našli bez známok života v jej dome v Paríži. Noviny Le Figaro priblížili, že Birkinová mala v posledných rokoch zdravotné problémy, ktoré jej bránili vystupovať, a na verejnosti sa objavovala len zriedka.

„Jane Birkinová, najparížskejšia z Angličanov, nás opustila,“ napísala starostka Paríža Anne Hidalgová. „Nikdy nezabudneme na jej piesne, jej smiech ale jej jedinečný prízvuk, ktorý nás stále sprevádzal.“

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzdvihol Birkinovú ako „úplnú umelkyňu“ a ikonu. „Pretože stelesňovala slobodu, pretože spievala tie najkrajšie slová v našom jazyku, Jane Birkinová bola francúzskou ikonou,“ uviedol Macron na sociálnej sieti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jane Birkinová