William Fowler Collins bude zdieľať pódium s Emmou Ruth Rundle v Primaciálnom paláci

Americká hudobníčka Emma Ruth Rundle vystúpi 29. júla v Zrkadlovej sieni Primaciálneho Paláca v Bratislave. Na tomto koncerte zahrá aj jej hosť, americký experimentálny gitarista a producent William Fowler Collins.

17.07.2023 15:00
WFCollins Foto:
Koncerty gitaristu Williama Fowlera Collinsa sú do veľkej miery fluidnou improvizáciou.
debata

Emma Ruth Rundle je výraznou osobnosťou alternatívneho pesničkárstva aj gitarovej scény. Dlho bola jej hlavným nástrojom gitara, teraz sa však vrátila ku klavíru. Zbavila sa aj bicích nástrojov, aby dosiahla čo najčistejší zvuk, ktorému dominuje hlas. Jej čisté, prosté piesne sú podmanivé, často zdieľa mrazivé výpovede (skladby Engine of Hell či Looking Back) a momentálne ich na koncertoch prezentuje naživo.

Úlohy predskokana jej európskeho turné sa zhostil americký skladateľ, performer, gitarista William Fowler Collins, ktorý sa pohybuje v žánroch drone, minimalizmus, dark ambient, niekde medzi Brianom Enom a Steveom Roachom. Hudobník z Nového Mexika vytvára bublajúce zvukové štruktúry, v ktorých vyviera ostentatívny rytmus zachytený na ôsmich nahrávkach. Od debutu Western Violence and Brief Sensuality (2007) po posledný album Hallucinating Loss (2022) zhmotnil, čo všetko sa dá robiť so zvukom.

Jeho koncerty sú zvukovou mágiou ovplyvnenou do veľkej miery improvizáciou. Vďaka tomuto prístupu sa stal rešpektovanou postavou na americkej experimentálnej aj ambientnej scéne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #emma ruth rundle