Americký spevák a skladateľ Randy Newman je držiteľom Oscara, Grammy aj Emmy

Americký spevák a skladateľ Randy Newman, ktorý sa narodil 28. novembra 1943, patrí k veľkým postavím sveta populárnej hudby a filmu. Jeho skladby zneli v mnohých úspešných snímkach, od Formanovho Ragtimu až po animované trháky ako Toy Story či Príšerky s.r.o. Práve pesničky pre tieto hollywoodske hity mu vyniesli dvoch Oscarov, okrem toho má na svojom konte sedem cien Grammy a tri televízne Emmy.

28.11.2023 14:00
Randy Newman Foto:
Randy Newman na snímke z roku 2022.
debata

Rodák z Los Angeles dostal do vienka priehrštie hudobných génov, jeho najbližšie príbuzenstvo sa „hemží“ skladateľmi. Newman sa sám presadil už v 17 rokoch, spočiatku ako skladateľ, neskôr ale uspel aj ako interpret. Vo svojich textoch s iróniou účtoval s americkou hrdosťou, so starnúcimi zbohatlíkmi, s buranstvom.

Nenápadný Američan, ktorý v polovici 90. rokov dvakrát vypredal pražské Divadlo Archa, prenikol zadnými vrátkami aj do hitparád. Jeho piesne preslávili okrem iného Joe Cocker, Tom Jones či Barbra Streisandová. Skúsil si aj muzikál pre Broadway, ale podobne ako jeho kamarát Paul Simon neuspel.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #film #jubileum #Randy Newman