Pred 30 rokmi zomrel ruský hudobník Lev Teremin. Jeho vynálezy využívala KGB

Z dielne Leva Teremina, ktorý zomrel pred 30 rokmi, 3. novembra 1993, v Moskve vo veku 97 rokov, pochádzajú prvé hudobné elektronické nástroje ako teremin, rytmikon či terpsiton.

03.11.2023 10:00
Leo Teremin Foto:
Leo Teremin.
debata (1)

Tento ruský fyzik a hudobník francúzskeho pôvodu vymyslel aj špeciálne odpočúvacie zariadenie Buran a množstvo ďalších vynálezov, ktoré využívala tajná polícia KGB k špionáži. Za jeho prínos v tejto oblasti mu sovietska vláda udelila Stalinovu cenu prvého stupňa.

Potomok francúzskych hugenotov Teremin (písaný tiež Termen, Theremin, Těremin a Těrmen) sa narodil 27. augusta 1896 v Petrohrade. Vyštudoval fyziku a tiež hru na violončelo, po roku 1917 sa stal náčelníkom rádiostanice.

Počiatkom 20. rokov zostrojil monofónny hudobný nástroj teremin a s veľkým úspechom koncertoval po celom svete. Usadil sa v USA, ale v roku 1938 sa vrátil do Sovietskeho zväzu, kde ho zatkli a uväznili. Keďže však svojimi vynálezmi pomáhal stalinskému režimu, bol čoskoro omilostený a neskôr dokonca vyznamenaný.

V roku 2005 uviedlo Dejvické divadlo hru Petra Zelenku Teremin inšpirovanú Tereminovým pobytom v Spojených štátoch. V hlavnej úlohe v nej exceloval Ivan Trojan.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Lev Teremin #teremin