Austrálska skupina protestuje, že jej pieseň slúži na rozháňanie bezdomovcov

Austrálska popová skupina Wiggles, ktorá sa počas svojej vyše 30-ročnej kariéry venuje piesňam pre deti, protestuje, že si mestská rada v Bunbury vybrala jej skladbu k rozháňaniu bezdomovcov. Pieseň Hot Potato sa v posledných dňoch ozývala v nekonečnej slučke z ampliónov verejného hudobného pódia v Bunbury, ktoré využívajú bezdomovci ako improvizovaný útulok.

05.11.2023 16:00
Skupina The Wiggles Foto:
Skupina The Wiggles.
debata

Starosta Bunbury Jaysen de San Maguel pre The Washington Post potvrdil, že sa nad pódiom nepretržite šírili tóny Hot Potato, poprel ale, že by ich účelom bolo primať bezdomovcov k odchodu. Kapela však mestskú radu vyzvala, aby s prehrávaním piesne prestala.

„Naša hudba vznikala s cieľom priniesť deťom a rodinám po celom svete radosť a šťastie,“ uviedol v prehlásení hovorca Wiggles. „A sme hlboko rozčarovaní, keď sa dozvedáme, že je využívaná k akémukoľvek inému účelu,“ dodal.

Na pódiu a neďalekej autobusovej zastávke táboria desiatky bezdomovcov, povedala Louise Giolittová, výkonná riaditeľka neziskovej skupiny Rada Západnej Austrálie pre sociálne služby. Oficiálni činitelia mesta Bunbury už podľa jej slov vyhnali bezdomovcov z tohto verejného priestoru počas jesene 2021.

A nie je to ani prvýkrát, čo v meste padlo obvinenie, že sa rada snaží bezdomovcov odradiť s pomocou hudby – v roku 2016 si k tomuto účelu zvolili nepretržité prehrávanie piesne I Go To Rio austrálskeho pesničkára Petera Allena.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Austrália #Wiggles