Speváčka Rita Ora čelí kritike za to, že na koncerte mávala srbskou vlajkou

Britská speváčka s kosovskými koreňmi čelí kritike za to, že počas koncertu v maďarskom Segedíne mávala srbskou vlajkou. Etnická Albánka tvrdí, že sa tak stalo nedopatrením. Informovali o tom kosovské médiá.

28.08.2023 12:00
Rita Ora Foto:
Rita Ora počas vystúpenia na festivale SZIN v Maďarsku.
debata

„Počas vystúpenia na festivale SZIN v Maďarsku mi podal vlajku mladý fanúšik. Svetlá mi na pódiu svietili do očí a ja som kvôli tomu presne nevidela, akému štátu tá vlajka patrila. Akonáhle som odišla zo scény, uvedomila som si, že je to srbská vlajka, a nie maďarská,“ citoval popovú speváčku web stanice Klan Kosova.

V reakcii na početné výčitky svojich krajanov na sociálnych sieťach rodáčka z Prištiny uviedla, že je „hrdou Albánkou“ a že nebolo jej cieľom vyjadriť neúctu voči svojmu pôvodu ani uraziť svoj národ alebo rodinu.

Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť na Srbsku, ktoré tento krok neuznalo a považuje ho stále za súčasť svojho územia. Vojna v rokoch 1998 až 1999, keď proti sebe stáli srbské sily a kosovsko-albánski povstalci usilujúci o nezávislosť na Belehrade, si vyžiadala približne 10-tisíc obetí, väčšinou etnických Albáncov. Vo vzťahoch oboch krajín dodnes panuje napätie.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Srbsko #škandál #Rita Ora #Kosovo