Michael Jackson si svoje rany z detstva liečil celý život

"Ak do tohto sveta vstúpiš s vedomím, že si milovaný, a odídeš z neho s tým istým vedomím, potom sa všetko, čo sa stane medzitým, dá zvládnuť," povedal raz Michael Jackson, ktorého nečakaná smrť v roku 2009 zasiahla celý svet. Kráľ popu po sebe zanechal odkaz, ktorým sa natrvalo zapísal do dejín svetovej hudby. Dnes, 29. augusta, by oslávil 65. narodeniny.

29.08.2023 06:00
Michael Jackson Foto:
Michael Jackson počas polčasového koncertu na Super Bowle XXVII. v roku 1993.
debata

Násilnícky otec

Detstvo budúcej hudobnej legendy, ktorá sa narodila v roku 1958 v meste Gary v štáte Indiana, nebolo vôbec ružové. Michael bol jedným z desiatich súrodencov, ktorí boli svojím otcom Josephom odmalička vedení k hudbe. On sám bol gitaristom v niekoľkých R&B skupinách, mama Katherine zasa hrala na klarinete a klavíri a túžila stať sa country speváčkou. Ich sny sa však nikdy nenaplnili, Joseph pracoval ako žeriavnik a Katherine bola ženou v domácnosti.

Michael sa začal venovať hudbe už ako päťročný, a spolu so svojimi súrodencami bol nútený cvičiť päť hodín denne. Ich otec na nich bol prísny a ak nesplnili jeho očakávania, fyzicky ich týral. Ak sa stalo, že sa pomýlili v nejakom tanečnom kroku, Joseph im prikázal, aby odlomili zo stromu konár, ktorým ich následne zbil. „Otec s nami skúšal s opaskom v ruke. Nemohli ste si dovoliť niečo pokaziť,“ uviedol spevák v jednom z neskorších rozhovorov.

Spevák Michael Jackson (na archívnom zábere)...
 Michael Jackson v roku 1997 počas koncertu vo...
+9Michael Jackson na archívnej snímke.

V 60. rokoch začali súrodenci Tito, Jermaine, Jackie, Marlon a Michael vystupovať ako Jackson 5. V roku 1969 podpísali zmluvu s nahrávacím štúdiom Motown Records a zároveň po prvýkrát vystúpili v televízii počas odovzdávania ocenenia Miss Black American Pageant. Ich debutový album Diana Ross Presents the Jackson 5 dosiahol prvenstvo v rebríčku Billboard Hot 100.

V nasledujúcom období im vyšli hity ako ABC, The Love You Save či I’ll Be There. Súrodenecká pätica bola taká populárna, že mali aj vlastný animovaný seriál. Keď v roku 1973 vystupovali v rámci The Mike Douglas Show s piesňou Dancing Machine, spopularizoval Michael tzv. „robotí tanec“.

Moonwalk

Keď mal 13 rokov, vydal svoj prvý sólový album s názvom Got To Be There. Prelom v jeho kariére nastal v roku 1979, keď vydal album Off the Wall. Obsahoval singel Don’t Stop ’Til You Get Enough, ktorý vyhral Grammy.

Jeho šiesty sólový album Thriller z roku 1982 sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov ako najpredávanejší album všetkých čias. Obsahoval hity ako Thriller (ku ktorému vznikol legendárny klip so „zombíkmi“), Billie Jean, Beat It či Human Nature, a na čele hudobného rebríčka sa držal 37 týždňov.

V roku 1983 vystúpil Jackson prvýkrát so svojím „moonwalkom“, ktorý sa stal jedným z jeho typických tanečných pohybov. Po tom, čo pre reklamu spoločnosti Pepsi natáčal simulovaný koncert, došlo k nešťastiu a spevákovi začali horieť vlasy, čo malo za následok popáleniny 2. a 3. stupňa.

V roku 1985 s Lionelom Richiem napísal charitatívnu pieseň We Are The World, na ktorej sa podieľali hviezdy ako Bob Dylan, Bruce Springsteen, Tina Turner či Cyndi Lauper. Na humanitárnu pomoc pre Afriku sa im podarilo získať vyše 75 miliónov dolárov.

Po Thrilleri nasledoval už menej úspešný album Bad, na ktorom sa nachádzali piesne ako The Way You Make Me Feel, Bad či Man in The Mirror. Nasledovali albumy Dangerous a HIStory, na ktorom spolupracovala aj jeho sestra Janet, basketbalista Shaquille O'Neal, rockový hudobník Slash a raper the Notorious B.I.G.

V roku 2001 vyšiel jeho posledný album Invincible, ktorý sa stal najdrahším albumom v histórii – jeho produkcia stála 30 miliónov dolárov. Počas svojej kariéry získal spevák 13 Grammy a v roku 2001 ho uviedli do Rokenrolovej siene slávy. Pár mesiacov po jeho smrti vyšiel dokument This Is It, ktorý zachytáva prípravy na jeho comeback turné, ktoré sa nestihlo uskutočniť.

Najpopulárnejšie skladby

  • Billie Jean
  • Thriller
  • Beat It
  • Earth Song
  • Smooth Criminal
  • Black or White
  • Bad
  • They Don't Care About Us
  • Man in The Mirror
  • Will You Be There

Obvinenia zo zneužívania detí

Život Michaela Jacksona poznačili viaceré obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí. V roku 1988 kúpil spevák veľký pozemok v Kalifornii, na ktorom postavil zábavný park Neverland Ranch. Nachádzala sa v ňom zoo, vláčik, ruské koleso či kino. Začiatkom 90. rokov musel Jackson čeliť prvým obvineniam z pedofílie po tom, čo vyšlo najavo, že s deťmi spáva v jednej posteli.

„Prečo nemôžete spať s niekým v jednej posteli? Je to tá najláskavejšia vec, akú môžete urobiť, zdieľať s niekým posteľ,“ uviedol v neskoršom rozhovore. Polícia prehľadala jeho ranč, nenašla však žiadne dôkazy, ktoré by svedčili o zneužívaní detí.

V roku 2003 sa opäť dostal do problémov, keď ho zatkli pre podozrenie zo zneužívania 13-ročného chlapca. Obžaloba obsahovala desať bodov a súdny proces, na ktorom svedčilo vyše 130 ľudí, vyvolal obrovský záujem médií. Porota napokon uznala Jacksona nevinným vo všetkých bodoch obžaloby.

Téma sa opäť dostala do popredia až po spevákovej smrti, keď mal na HBO premiéru dokument Leaving Neverland. V ňom dvaja muži hovoria o tom, ako ich Jackson zlákal do Neverlandu, kde ich sexuálne zneužíval. Jacksonova rodina podala na HBO 100-miliónovú žalobu.

Zabil ho lekár

Prvou manželkou Michaela Jacksona bola dcéra Elvisa Presleyho Lisa Marie Presleyová. Ich manželstvo však trvalo len dva roky. V roku 1996 sa spevák oženil s Debbie Roweovou, s ktorou mal dve deti – Princa a Paris. Po ich rozvode v roku 1999 získal Michael deti do svojej výhradnej starostlivosti a o pár rokov neskôr sa mu narodil tretí syn menom Blanket.

Keď ho Jackson ešte ako novorodeniatko ukazoval v Berlíne fanúšikom, ktorí stáli pod jeho balkónom, strhol na seba ďalšiu vlnu kritiky. Vyzeralo to totiž, že mu čerstvo narodený syn každú chvíľu vypadne z rúk. „Čakali sme na tisíce fanúšikov pod nami a oni skandovali, že chcú vidieť moje dieťa, takže som bol taký dobrý, že som im ho ukázal,“ vysvetlil spevák.

Michael Jackson zomrel 25. júna 2009 vo veku 50 rokov po tom, čo u neho došlo k zástave srdca. Koroner ako príčinu smrti uviedol akútnu intoxikáciu propofolom alebo smrteľné predávkovanie mixom liekov. Podľa jeho osobného lekára Conrada Murrayho bol spevák závislý od liekov na spanie, ktoré mu predpisoval.

Polícia však neskôr zistila, že Murray nemal licenciu, ktorá by ho oprávňovala predpisovať tento typ liekov. Lekár zároveň tvrdil, že v čase Jacksonovho predávkovania sa pokúšal zachrániť mu život, dôkazy však svedčili o niečom inom. Napokon Murrayho odsúdili na štyri roky väzenia za neúmyselné zabitie, z ktorých si odsedel dva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #Michael Jackson #hudba