Rodina, priatelia, kolegovia a verejnosť sa rozlúčili s Vašom Patejdlom

Pozvaní hostia aj verejnosť sa v stredu popoludní na pražskom Strahove rozlúčili s hudobníkom a dlhoročným členom slovenskej skupiny Elán Vašom Patejdlom. Pre verejnosť bol vyhradený priestor na nádvorí kláštora, kde sa ľudia mohli podpísať do kondolenčnej knihy. Tá bude od piatka dostupná v Divadle Kalich, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

30.08.2023 08:25 , aktualizované: 13:58
ČR SR Patejdl pohreb Foto: ,
Pozvaní hostia aj verejnosť sa v stredu popoludní na pražskom Strahove naposledy rozlúčia s hudobníkom a dlhoročným členom slovenskej skupiny Elán Vašom Patejdlom. Spevák a hudobník Vašo Patejdl zomrel v sobotu 19. augusta po ťažkej chorobe vo veku 68 rokov. Na snímke členovia skupiny Elán Jožo Ráž (tretí sprava) a Ján Baláž (druhý sprava) prichádzajú na poslednú rozlúčku s hudobníkom Vašom Patejdlom do Baziliky Nanebovzatia Panny Márie 30. augusta 2023 v Prahe.
debata (13)
Posledná rozlúčka s Vašom Patejdlom

Pozrite si fotografie z areálu Strahovského kláštora v Prahe, kde sa koná posledná rozlúčka.

Fotogaléria
Skladateľ a hudobník  Vašo Patejdl.
Pozvaní hostia aj verejnosť sa v stredu...
+9Vašo Patejdl zomrel vo veku 68 rokov zomrel v...

Posledná rozlúčka sa začala o 14.00 h v Bazilike Nanebovzatia Panny Márie na Strahovskom nádvorí. Patejdlova rodina vopred upozornila, že kapacita baziliky je obmedzená. „Pre fanúšikov a verejnosť bude k dispozícii areál Strahovského kláštora, kde bude zaistený živý prenos zo smútočného rozlúčenia,“ uviedli na sociálnej sieti Facebook.

Václav Patejdl bol skladateľom, aranžérom, hudobným producentom, dlhoročným členom skupiny Elán a hráčom na klávesové nástroje. Svojimi piesňami obdaroval celé generácie a pomohol mnohým mladým začínajúcim hudobníkom. Na smútočnom obrade zaznela známa skladba Voda, čo ma drží nad vodou v podaní Pavla Šporcla a skladbu Trištvrte na jeseň zaspievala Andrea Zimányiová, Zuzana Gamboa za gitarového sprievodu gitara Juraja Buriana. So smútočnými príhovormi vystúpili moderátor a priateľ Martin Hrdinka a muzikantskí kolegovia a kamaráti Ján Baláž a Jožo Ráž.

S Vašom odišiel kus Elánu, uviedol na poslednej rozlúčke Jožo Ráž
Video
Záznam s príhovormi elánistov, ktorými sa rozlúčili so svojím dlhoročným priateľom a kolegom Vašom Patejdlom. / Zdroj: TASR

„Slovami nevieme povedať, čo cítime. S Vašom sme prežili krásne mnohoročné spoločenstvo či už v súkromnom alebo v umeleckom živote. Vašo, to čo sme si sľúbili, aj dodržíme,“ povedal v krátkom prejave Ján Baláž. Jožo Ráž bol ešte stručnejší: „S Vašom odišiel kus Elánu, ale v Eláne navždy zostane kus Vaša. Elán je večný a ty si večný s ním.“ Pozvaní hostia v katedrále sa s Vašom Patejdlom rozlúčili posledným potleskom.

Petr Janda si na Vaša Patejdla spomína ako na veľmi dobrého kamaráta, ktorý bol „taký slušný, že k nám akoby ani nepatril“. „Skromný, nadaný a veľmi dobrý človek,“ povedala o Patejdlovi aj Sisa Sklovská. Michal Kocourek z divadla Kalich rovnako ako mnohí ďalší ocenil jeho skromnosť, odbornosť a láskavosť, akú v šoubiznise často nevídať.

Smútočný obrad viedol kňaz, ktorý pred niekoľkými rokmi Václava Patejdla s manželkou Milušou oddával a v príhovore spomínal na jeho skromnosť. „Vy umelci na pódium nesiete dušu, svoje srdce,“ povedal v príhovore a božie schody do neba prirovnal k notovej osnove.

Na smútočnom obrade sa zúčastnili viacerí hudobníci, okrem Patejdlových najbližších kolegov zo skupiny Elán Joža Ráža a Jana Baláža napríklad aj Petr Janda, líder kapely Olympic či slovenský choreograf Ján Ďurovčík alebo bývalý český premiér Andrej Babiš.

Vaso Patejdl klavesy Čítajte viac Zomrel hudobník a spevák Vašo Patejdl, mal 68 rokov. Elán: V srdci zostala bolesť a prázdno

Patejdlovi priaznivci, ktorí nebudú môcť prísť na pohreb, sa môžu so slovenským hudobníkom rozlúčiť formou podpisu do kondolenčnej knihy v Divadle Kalich. Po smútočnom obrade ju presunuli do divadelnej pokladnice, kde bude pre záujemcov k dispozícii od 1. do 9. septembra, uviedlo divadlo na Facebooku.

„Veľmi ma teší, že sa fanúšikovia môžu môjmu mužovi pokloniť aj v Divadle Kalich, ktoré malo vo Vašovom srdci špeciálne miesto. Práve na tejto scéne začala Vašova česká muzikálová dráha, ktorá neskôr dosiahla svetový úspech,“ uviedla Patejdlova manželka Miluše.

Spevák a hudobník Vašo Patejdl zomrel v sobotu 19. augusta po ťažkej chorobe vo veku 68 rokov. Bol skladateľom, aranžérom, hudobným producentom, dlhoročným členom skupiny Elán a hráčom na klávesové nástroje.

Skladateľ a hudobník  Vašo Patejdl. Foto: Ľuboš Pilc
Vašo Patejdl Skladateľ a hudobník Vašo Patejdl.

Vašo Patejdl sa narodil 10. októbra 1954 v Karlových Varoch. Jeho otec bol český hudobník, ktorý hrával napríklad s Waldemarom Matuškom, mama bola stavebná projektantka. Keď mal päť rokov, presťahovala sa rodina do Bratislavy. pôvodne študovať hru na husliach, pre krátky malíček presedlal na klavír. Neskôr absolvoval štúdium kompozície u profesora Alexandra Moyzesa na VŠMU v Bratislave.

„Hľadal som možnosť, ako sa naučiť čo najviac o hudbe, tak som sa odvážne prihlásil na vysokú školu múzických umení, čo bola vtedy jediná možnosť ďalšieho hudobného vzdelania. Podmienkou bola tvorba v oblasti vážnej hudby, tak som sa jej začal venovať rok pred prijímacími skúškami, pred komisiou som potom predviedol pár svojich skladieb a oni ma prijali,“ uviedol Patejdl v rozhovore pre Pravdu.

Slávu mu priniesla dlhoročná spolupráca s Elánom, ktorú spoluzaložil v roku 1968. Po vystupovaní v bratislavských študentských kluboch sa kapele podarilo dostať do širšieho povedomia pesničky Semafór či Dám ti všetko, čo mám. V roku 1979 vystúpila formácia po prvýkrát na Bratislavskej lýre, a to so skladbou Bláznivé hry. Vašo Patejdl za ňu vtedy získal cenu za najlepší aranžmán.

Elan, Vaso Patejdl Čítajte viac Vašo Patejdl bol najväčší hitmaker na Slovensku, hovorí hudobný publicista Rado Mešša

„Vašo Patejdl bol výnimočný skladateľ, ale aj interpret, ktorého si nikto nepomýlil – za roky pôsobenia v skupine Elán, ale ani v jeho sólovej kariére. Aj pri písaní pre iných interpretov si vytvoril svoj vlastný štýl, ktorý bol vždy rozpoznateľný. Bol asi najväčší hitmaker na Slovensku,“ povedal pre Pravdu hudobný publicista a hudobný dramaturg Rádia Slovensko Rado Mešša.

Ako pripomenul, Patejdl napísal množstvo hitov nielen pre Elán, ale aj pre Beátu Dubasovú, Mariku Gombitovú a mnoho ďalších spevákov. „Netreba zabúdať ani jeho autorské muzikály, z ktorých boli najpopulárnejšie Fontány pre Zuzanu. Výnimočný bol aj jeho hlas, každý okamžite spoznal, že spieva Vašo Patejdl. V československej a v slovenskej hudbe bol výrazný zjav,“ dodal Mešša.

Vašo Patejdl a Beáta Dubasová Čítajte viac Šťastný let do krásneho nekonečna. Baláž, Zeman, Peteraj, Nagy aj Dubasová smútia za Patejdlom
13 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #úmrtie #Vašo Patejdl #posledná rozlúčka