Zomrel spevák americkej skupiny Smash Mouth Steve Harwell. Ich pieseň sprevádzala Shreka

Spevák zomrel vo veku 56 rokov vo svojom dome v Boise na zlyhanie pečene. Informáciu potvrdil manažér kapely Robert Hayes.

04.09.2023 19:13
Steve Harwell Foto:
Spevák Steve Harwell.
debata (1)

Skupina Smash Mouth sa preslávila hitmi ako Walkin' on the Sun, All Star či I'm a Believer. Skladba All Star sa dostala do širokého povedomia po tom, ako odznela v populárnom animovanom filme Shrek. Pieseň I'm a Believer je zasa coverom rovnomennej skladby kapely Monkees.

Skupina Smash Mouth vznikla v roku 1994 v San Jose v Kalifornii a tvorili ju Steve Harwell, hlavný spevák, Kevin Coleman, hráč na bicích, gitarista Greg Camp a basgitarista Paul De Lisle. Ako pripomína denník New York Times, skupina prvýkrát prerazila so svojou piesňou z roku 1997 Walkin’ on the Sun, ktorá sa objavila na ich debutovom albume Fush Yu Mang.

„Walkin‘ on the Sun zmenil hudbu. Zmenilo to spôsob, akým ľudia počúvajú hudbu,“ cituje americký denník Harwellove slová pre hudobný časopis Rolling Stone z roku 2019. „Bolo to také odlišné, nezvyčajné a výnimočné. Malo to zvuk, ktorý sme vytvorili. Opýtajte sa kohokoľvek, kto sa nás pokúsil skopírovať, nemôže.“

Podľa zahraničných médií vydaním svojho ďalšieho albumu Astro Lounge v roku 1999 skupina zaznamenala ešte väčší úspech. Hit All Star bol na vrchole rebríčka, pieseň bola nominovaná na cenu Grammy a objavila sa aj v mnohých filmoch. O dva roky neskôr sa tešila novej vlne popularity, keď sa objavila v úvodných titulkoch animovaného filmu Shrek.

Harwellov syn Presley zomrel ako polročný po tom, ako mu bola diagnostikovaná akútna lymfocytová leukémia. Spevák v jeho mene založil fond na medicínsky výskum.

V roku 2013 bola Harwellovi diagnostikovaná kardiomyopatia a Wernickeho encefalopatia. Problémy spojené s týmito ochoreniami zapríčinili jeho predčasný odchod do dôchodku.

Spevák zomrel vo svojom dome v Boise v štáte Idaho obklopený rodinou a priateľmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #úmrtie #Smash Mouth #Steve Harwell