Rekonštruujú rodný byt Bedřicha Smetanu v Litomyšli, prepoja ho s pivovarom

Rodný dom slávneho hudobného skladateľa Bedřicha Smetanu v zámockom pivovare v Litomyšli mohli záujemcovia naposledy navštíviť v nedeľu 3. septembra. Ďalšia možnosť pozrieť si ho naživo bude až v júni 2024. Teraz totiž byt čaká kompletná rekonštrukcia, ktorá by mesto Litomyšl mala stáť asi 20 miliónov korún (skoro 830 000 eur).

07.09.2023 12:13
Litomyšl, rodny byt bedricha smetanu Foto:
Originálny klavír, na ktorom hrával Bedřich Smetana v ich byte v zámockom pivovare.
debata

Na budúci rok uplynie 200 rokov od skladateľovho narodenia a 140 rokov od jeho úmrtia. Mesto v súťaži vybralo dodávateľa stavebných prác, osvetlenia, ozvučenia a nábytku. "Podali sme žiadosť o dotáciu a čakáme, či uspejeme. V rozpočte na to máme pripravenú časť peňazí, zhruba 14 miliónov korún. Ako záväzok Smetanovi to chceme stihnúť budúci rok do začatia festivalu. V septembri začneme byt vysťahovávať,” povedal miestostarosta Radomil Kašpar.

Litomyšl, Česko, mesto Čítajte viac Duša piští po Litomyšli. Do východných Čiech nielen za Smetanom

Po úpravách by sa malo vrátiť prepojenie bytu s priestormi bývalého pivovaru, od ktorých je teraz celkom oddelený. Na viacerých miestach sú viditeľné zamurované historické prechody. Byt je prístupný nehistorickým a nie veľmi dôstojným vstupom priamo z nádvoria pred zámkom, čo okrem iného delí uprostred trasu, ktorou sú vedené prehliadky expozície v byte Smetanovcov. Po novom by sa dali využiť niektoré priestory pivovaru ako súčasť prehliadok Smetanovho bytu a byt by, naopak, mohol byť zaujímavým doplnkom spoločenských akcií konaných v pivovare a priľahlej jazdiarni. Vrátiť by sa mal pôvodný vstup z priechodu do pivovaru.

V rukopise Smetanu pozorný návštevník objaví... Foto: UPVISION
Litomyšl, list, Smetana V rukopise Smetanu pozorný návštevník objaví gramatické chyby.

Expozícia bude členená na dve tematické časti, na hudobné dielo a príbeh umelcovho života. S bytom by sa zaobchádzalo podobne ako s javiskom. Prvá časť by návštevníkom ponúkla hudobno-vizuálny zážitok, budú v nej zachytené hlavné hudobné témy, ktorá skladateľ vo svojej tvorbe sledoval. Vo výbere z opier, symfonických básní, sláčikových kvartet i tanečných motívov budú koncentrovane predstavené Smetanove vrcholné diela. V druhej časti bytu by ich čakal zážitok autentického dobového domáceho prostredia umocnený životným príbehom Bedřicha Smetanu. V tejto časti by bol skladateľ ešte dieťaťom. Hudobná kariéra aj neľahký životný príbeh, spojený aj s ohluchnutím, by ho ešte len čakali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bedřich Smetana #Litomyšl