Pohodu ovládli Pulp i Madness, Santigold vzala ľudí na pódium

Piatkový program hudobného festivalu Pohoda ponúkol desiatky hudobných zoskupení, prím v záujme divákov hrali mená ako Pulp, Madness, dEUS či Lamb a Santigold.

09.07.2011 10:41
Pulp - Jarvis Cocker Foto:
Spevák skupiny Pulp Jarvis Cocker počas vystúpenia na festivale Pohoda.
debata

Hoci oganizačný tím Pohody sa ako čert svätenej vode vyhýba slovu headliner, nebolo pochýb, že práve britská šestica na čele so spevákom Jarvisom Cockerom bola hlavným ťahákom piatkového programu. Cocker sa objavil pred divákmi v dobrej nálade a veľmi živo komunikoval aj so vsuvkami lámanej slovenčiny. Prvý vrchol vystúpenia prišiel s otázkou: „Chcete tancovať?“ Nasledoval hit Disco 2000, ktorý s lídrom znovu obnovenej skupiny odspievalo početné publikum.

Druhý vrchol a zároveň záver šou sa niesol, ako inak, v znamení hymny Common People. Kapela okrem zábavného a „neposedného“ Cockera, ktorý pobehoval po pódiu, liezol na reproduktory či dokonca za fanúšikmi tesne pod pódiom (a popri tom všetkom aj recitoval a veľmi čisto a pekne spieval), dopĺňala dokonale zohratá zostava. Pulp ponúkol muzikálne výborne vystavaný set skladieb, ktorý tentoraz narozdiel od štvrtkového vystúpenia Mobyho, disponoval naozaj dobrým zvukom.

Speváčka Imogen Heap. Foto: Ľuboš Pilc
Pohoda 2011 - Imogen Heap Speváčka Imogen Heap.

Na hlavnom pódiu sa v piatok objavili aj formácie ako belgickí dEUS či domáca, znovuobnovená kapela Le Payaco. Spevák Tomáš Sloboda, zjavne dojatý záujmom fanúšikov o kapelu a jej skladby, odohral so svojimi kolegami najväčšie hity pred zaplnenou plochou. Záver večera na Bažant Stage si vzali do rúk „veteráni“ z formácie Madness. Šestica muzikantov to roztočila v rytme ska a rytmus sa preniesol aj do hľadiska. V závere vystúpenia už tancovali alebo aspoň poskakovali skoro všetci.

Mexická speváčka Lila Downs. Foto: Zdeno Gáfrik
Pohoda 2011 - Lila Downs Mexická speváčka Lila Downs.

Ťahákov však piatková Pohoda ponúkala omnoho viac – či už išlo o sugestívnu a autentickú mexickú speváčku Lilu Downs, experimentárorku Imogen Heap alebo šoumenku Santigold. Vystúpenie tejto americkej rodáčky prilákalo do veľkého stanu tisícky fanúšikov, ktorých množstvo a najmä reakcie prekvapili samotnú umelkyňu. „Dnes vystupujeme po dosť dlhom čase s novou šou. Dúfam, že si to užijete,“ odkázala čokoládová hviezda s trblietavou kounkou na hlave. Keď si tesne pred záverom vybrala v prvom rade davu niekoľko fanúšikov a vzala ich tancovať k sebe na pódium, „v rukách“ mala každého poslucháča, ktorý prišiel na jej koncert.

Vystúpenie kapely Madness. Foto: SITA
Pohoda 2011 - Madness Vystúpenie kapely Madness.

Už tradične skvelej odozvy sa dočkalo aj vystúpenie formácie Lamb. Na Pohode nevystúpili prvýkrát, návštevníkom slovenského festivalu mali zahrať a už v roku 2009. Vtedy sa však pre pád stanu a tragédiu na festivale ich vystúpenie nekonalo. V rámci piatkového programu nemožno nespomenúť napríklad aj Janáčkovu filharmóniu z Ostravy či Tokyo Ska Paradise. Nočné dianie na Pohode patrilo napríklad aj Simian Mobile Disco.

Sobotňajší, záverečný deň festivalu, nebude chudobný na veľké „ťaháky“. Okrem skupiny Portishead vystúpi aj speváčka M.I.A. či Public Image Ltd., Beirut, Peter, Bjorn and John a Magnetic Man.

Atmosféra počas druhého dňa festivalu Pohoda. V...
Atmosféra počas druhého dňa festivalu Pohoda. V...
+18Atmosféra počas druhého dňa festivalu Pohoda. V...
debata chyba