Portishead sa na Pohode vryli pod kožu hudbou, M.I.A. energickou šou

Festival Pohoda v Trenčíne má pätnásty ročník za sebou. Počas tretieho dňa priniesol tisíckam návštevníkov hudobné zážitky v podobe vystúpení formácií Portishead, Beirut či Public Image Ltd.

10.07.2011 10:46
M.I.A. Foto:
Speváčka M.I.A. bola ako smršť. Fanúšikom sa to páčilo.
debata

Nájsť vrchol multižánrového hudobného podujatia je neľahká úloha. Tak povediac nesplniteľná – práve vďaka mixu žánrov, ktoré Pohoda ponúka, je totiž pre každého návštevníka vrcholným zážitkom niečo iné. V sobotu sa však k dokonalému súzneniu s tisíckami divákov dopracovali napríklad spomenutí Portishead. Práve tejto formácii z Bristolu patrilo záverečné vystúpenie na hlavnom pódiu.

Portishead sa nehrali s aranžmánmi, ponúkli hudbu doslova ako z cédečka – teda výber z ich troch albumov – Dummy, Portishead a Third. Večer pevne v rukách držala charizmatická Beth Gibbons – melancholická dáma, ktorej clivý a sugestívny prejav sa vrýva pod kožu. Tichej umelkyni, ktorá neposkytuje zväčša rozhovory, sa však pod kožu dostala práve Pohoda. Keď v rámci prídavku zbehla nadšene pod pódium a pozdravila fanúšikov s ďakovaním, že boli skvelí, mnohí zostali v nemom úžase.

Od speváčky M.I.E. sa komunikatívnosť a šoumenstvo očakávalo. Rodáčka z Londýna, ktorá detstvo strávila na Srí Lanke, ho však povýšila na novú úroveň, keď si fotografov vzala k sebe priamo na pódium a popri speve im predviedla divoké rytmy s príchuťou kmeňových tancov. To však nebolo všetko. V rámci burácajúcej šou (zvukovo možno občas až príliš dunivej) si vzala na pódium aj niekoľko desiatok fanúšikov a v ich spoločnosti sa spolu so svojimi vokalistami a tanečníkmi „prezabávala“ až do konca.

Veľké prekvapenie pôsobila fanúšikom speváčka... Foto: Zdeno Gáfrik
Pohoda 2011 - Portishead Veľké prekvapenie pôsobila fanúšikom speváčka Beth Gibbons z kapely Portishead, keď zbehla pod pódium a pozdravila fanúšikov.

Na hlavnom pódiu sa v sobotu predstavila aj skupina Public Image Ltd. v čele so spevákom Johnom Lydonom. Energia tohto divocha neopúšťa ani s pribúdajúcimi rokmi a fanúšikovia to ocenili s nadšením.

Sobotňajší program na Pohode určite však uspokojil aj fanúšikov „pesničkárskej“ tvorby. Na vystúpenie írskej hudobníčky Lise Hanniganovej sa fanúšikovia trúsili pomaly, no jej príjemný prejav a striedanie hudobných nástrojov pri skladbách z debutu Sea Sew napokon zaplnilo celú plochu pred pódium. Speváčka si hudobne aj „zavtipkovala“ – v originálnej verzii predniesla aj skladbu Personal Jesus od Depeche Mode.

Spevák skupiny Beirut Zach Condon počas... Foto: SITA
Pohoda 2011 - Beirut Spevák skupiny Beirut Zach Condon počas vystúpenia na festivale Pohoda.

Návštevníci Pohody si pochvaľovali aj vystúpenie skupiny Beirut či domáceho Petra Lipu. Ten ešte pri slnečných lúčoch nôtil divákom o vranných koňoch, maturantkách i prosperite. A nadšene zhodnotil, že diváci poznajú jeho texty.

Tretí deň na Pohode sa hráva až do nedeľného rána a tak tomu bolo aj tento rok. Po polnoci vystúpila formácia Israel Vibration z Jamajky, ktorá ponúkla pravé jamajské reggae, tak ako vedia zahrať iba rastamani. Reggae sa nedá naučiť, reggae musí mať človek v sebe, čo platí predovšetkým o Jamajčanoch.

Po nich boli ešte plánované vystúpenia britských zoskupení Get The Blessing, Rusko, Esben & The Witch či francúzskej formácie Dirtyphonics. Festival sa skončil v nedeľu ráno Vítaním slnka so skupinou Las Alegres Ambulancias de San Basilio de Palenque z Kolumbie a Ekumenickou bohoslužbou.

Atmosféra na festivale Pohoda v Trenčíne. Foto: Ľuboš Pilc
Pohoda 2011 - Pulp Atmosféra na festivale Pohoda v Trenčíne.

Hoci z budúceho ročníka zatiaľ nie je známe meno žiadneho účinkujúceho, oddaní fanúšikovia už rozkúpili všetkých tisíc lístkov, ktoré organizátori v predpredaji ponúkli priamo na tohtoročnom festivale. „Nesmierne nás to teší. Taká dôvera od ľudí prináša výborný pocit,“ skonštatoval organizátor Michal Kaščák, ktorý zároveň uviedol, že kapacitu festivalu zvyšovať neplánuje.

Napriek tomu, že tento rok Pohoda naplnila 30-tisícovú kapacitu, vyšší počet návštevníkov vraj očakávať v najbližších rokoch nemožno. „Chceli by sme pre návštevníkov uchovať ten pocit voľnosti a komfortu, ktorý môžu na Pohode zažiť. Chodia ku nám aj ľudia, ktorí sa necítia dobre na voľných priestranstvách a medzi veľa ľuďmi, no u nás sa cítia dobre. Bol by som rád, aby to tak zostalo,“ uviedol Kaščák.

Minister zahraničných vecí Slovenskej republiky...
Atmosféra počas tretieho dňa festivalu Pohoda.
+9Speváčka M.I.A. na festivale Pohoda 2011...
debata chyba