Erich von Däniken: Neverte mi, ale premýšľajte

Spoločnosť sa uzatvára veciam medzi nebom a zemou, a preto je v súčasnosti stále zložité nachádzať vysvetlenia. Myslí si to švajčiarsky spisovateľ Erich von Däniken. Slávny záhadológ sa momentálne nachádza na Slovensku. Po utorkovej prednáške v Bratislave si možno jeho teórie naživo vypočuť v stredu v Trnave a vo štvrtok v Trenčíne.

14.05.2014 12:09
Erich von Daniken Foto:
"Obracal by som sa v hrobe, keby z mojich teórií chcel niekto spraviť sektu," odkazuje spisovateľ na prednáškach.
debata (21)

Vaše prednášky sa týkajú najmä Egypta. Čím vás zaujala táto krajina?

Egypt má najstaršiu kultúru, dokonca si myslím, že staršiu ako Sumeri. Dá sa to potvrdiť aj prastarými stavbami, ktoré v Egypte sú.

V súvislosti s Egyptom a pyramídami prichádzate s novým odhalením. Vedeli by ste ho opísať?

>Vďaka moderným technológiám sa podarilo pyramídu presvietiť. Boli vykonané elektronické merania, pri ktorých sa zistilo, že tam existujú chodby a priestory v dĺžke asi jeden kilometer. Dosiaľ sa o nich nevedelo. Asi sa spýtate, prečo sa tam nejdeme pozrieť, keď tam tie chodby sú. Odpoveď je, že všetky koridory majú priemer asi 15 centimetrov. Takže tam sa človek nedostane. Na to, aby ste sa do tých priestorov mohli pozrieť, musíte mať kvalitnú techniku, napríklad robota, a to stojí peniaze. A peniaze sú presne to, čo egyptskej správe pamiatok chýba.

Ale vy pravdepodobne máte na tento objav vysvetlenie…

Mám na to vysvetlenie, ale to, samozrejme, nie je môj vlastný nápad. Na to ma priviedli starí arabskí historici. Napríklad Al'Mas Udi. Ten píše, že pyramídy boli postavené ešte pred potopou sveta. Postavil ich človek menom Saurit. Saurit je ten, ktorého Hebrejci nazývajú Henoch. A tento Henoch mal kontakt s mimozemšťanmi. On ich síce nenazýval mimozemšťania, ale hovoril im strážcovia nebies. O knihe Henochovej sa málo vie, je písaná v etiópčine a je prastará. Biblia sa napríklad o Henochovi zmieňuje len v pár vetách. Z Biblie sa dozviete, že Henoch opustil zem v ohnivom voze. Ale predtým ako opustil Zem, ešte navštívil príbuzných. Jeho syn bol Matuzalem. A on mu povedal: „Môj syn Matuzalem, tu ti odovzdávam všetky knihy, ktoré som napísal. Dobre ich uschovaj a zachovaj ich pre ľudí po potope sveta.“ Ale máme aj ďalších arabských historikov, ktorí tiež hovoria o tom, že pyramídy boli postavené ešte pred potopou sveta.

A čomu konkrétne veríte vy?

Ja verím, že pyramída obsahuje knihy, v ktorých sú zaznamenané všetky vedomosti ľudí z tej doby. Nikto sa nemôže dostať dovnútra tých chodieb, lebo sú také malé. To znamená, že niekto to musel presne inžiniersky naplánovať, a to je skutočne majstrovský plán, že sa to nehodí do doby Cheopsovej a jeho dynastie. Chýba tam potrebný technologický vývoj. Napríklad Cheopsov otec Snofru pochádzal z kamennej doby.

S touto teóriou sa vedci zrejme nestotožňujú…

To je všetko len otázka času. Klasická egyptológia moju teóriu neuznáva. Ale našťastie dorastá aj ďalšia generácia a tí vedci to už vidia inak. Dajme im ešte trošku času, možno sa umúdria.

Vaše knihy vyšli v desiatkach miliónov výtlačkov po celom svete. Čo podľa vás spôsobuje fakt, že mnoho ľudí vaše teórie fascinujú?

Po prvé, moje knihy sú písané populárnym štýlom, takže im rozumie viac-menej každý. Po druhé, väčšina ľudí vyrastala v nejakom náboženstve. Je jedno, či ide o kresťanstvo, judaizmus, alebo islam. Ako deti sme sa dozvedeli o Bohu, ktorý lieta nad nejakou horou, a to všetko bolo pre nás záhadné. A teraz prichádza Däniken, ktorý v nich oživí staré historky, ale dá im nový význam. To je to, čo ich fascinuje. Veľa ľudí sa nad tým zamyslí a povie si, aha, aj takto by sa to dalo vidieť, aj takto by to mohlo byť.

Máte nejaký prototyp fanúšika?

Ja verím, že prototyp je ten, ktorý sa nad tým, čo píšem, zamyslí a bezhlavo mi neverí. Na každej prednáške hovorím to isté. „Milí hostia, neverte tomu, čo vám hovorím. Obracal by som sa v hrobe, keby z mojich teórií chcel niekto spraviť sektu. Neverte mi, ale premýšľajte o tom!“

Ako prebieha proces získavania informácií a nasledovného spracovania?

Dostávam veľa tipov od mojich čitateľov. S nimi sa potom spojím a spýtam sa ich, či existuje nejaká literatúra alebo čo sa hovorí medzi miestnymi ľuďmi. A pokiaľ je to stále zaujímavé, tak to zahrniem do niektorej zo svojich ciest. Mám prednášky po celom svete, aj na vysokých školách. Často si po prednáške nájdem nových priateľov a tí mi posúvajú ďalšie záhady, ktoré sa k nim dostali. Dokonca sa mi stáva, že u mňa hľadajú pomoc aj vedci. Upozornia ma však, že nemám nikomu hovoriť, odkiaľ danú informáciu mám. Keď sa ich spýtam prečo, odvetia, že si to nemôžu dovoliť.

Sú ešte veci, ktoré by ste rád prebádali, ale nedarí sa vám to?

Áno, tých je ešte veľmi veľa. Napríklad prednedávnom mi jeden anonym poslal disketu, nahrávku z kokpitu bojového lietadla. Bolo na nej zreteľne vidieť ufo, ktoré sa zrútilo medzi lesy a lúky a spadlo do jazera. Dokonca bolo vidieť, ako padlo do jazera a ako okolo vyšplechla fontána vody, takže to nebol optický klam. Nie som žiaden priateľ ufológie, žiadne ufo som totiž za celý svoj život nevidel, ale keď sa objaví takýto film, uvedomím si, že sa deje niečo, čomu nerozumiem. Spoločnosť sa pred tým uzatvára, každý chce byť rozumný, je to taký trend, a ani novinár sa nechce zosmiešniť podobným objavom. Takže si zrejme len musíme počkať, kým sa uvoľní myslenie ľudí a budeme sa takýmto témam verejne venovať. Potom možno nájdeme vysvetlenia.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Erich von Däniken #mimozemšťania