Katarína Nádaská: Rok v slovenskej ľudovej kuchyni

Naša ľudová kuchyňa je okrem rodinného života našich predkov spätá aj so zvykmi, s obradmi, so sviatkami či dokonca s poverami v ročnom cykle.

10.11.2016 05:00
debata

Ako chutí Slovensko na tanieri? Známa etnologička v knihe prináša zasvätený pohľad na tradičnú kuchyňu v presvedčení, že práve táto stránka ľudovej kultúry môže byť žriedlom originálnych farieb, chutí a vôní Slovenska, ku ktorým sa oplatí vracať aj v dnešných časoch, keď do našej stravy masívne prenikajú vplyvy svetovej kuchyne.

Katarína Nádaská: Rok v slovenskej ľudovej kuchyni

Naša ľudová kuchyňa je okrem rodinného života našich predkov spätá aj so zvykmi, s obradmi, so sviatkami či dokonca s poverami v ročnom cykle. V prvej časti knihy sa dočítate o vývine stolovania a prípravy pokrmov v tradičnej domácnosti a o najčastejšie používaných surovinách. Druhá časť približuje jednotlivé regióny Slovenska z hľadiska jedál a nápojov, ktoré pre ne boli a stále sú typické. Napokon tretia, najrozsiahlejšia, časť ponúka recepty zozbierané zo všetkých regiónov a upravené tak, aby sa podľa nich dalo variť aj dnes. Recepty sú usporiadané podľa ročných období, spoluautorky Aneta Orosiová a Janica Lacová k mnohým z nich ponúkli aj zdravšiu verziu.

Katarína Nádaská (1967) patrí medzi popredné slovenské etnologičky. Pracovala ako kurátorka a literárna historička v Múzeu mesta Bratislavy, ako odborná vedecká pracovníčka v Divadelnom ústave, prednáša na vysokých školách.

Fortuna Libri

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katarína Nádaská #Rok v slovenskej ľudovej kuchyni