Paolo Cognetti: Osem hôr

Príbeh o priateľstve medzi dvomi chlapcami, neskôr medzi dvomi úplne odlišnými mužmi – dobrodružná cesta zložená z útekov a pokusov o návrat k hľadaniu cesty k sebapoznaniu.

28.09.2017 05:00
debata

„Je to príbeh, ktorý mi patrí, tak ako mi patria moje spomienky. Keď sa ma pýtajú, o čom je, vždy odpoviem: o dvoch priateľoch a jednej hore,“ napísal o knižke jej autor.

Paolo Cognetti: Osem hôr

Pietro je chlapec z mesta, plachý a samotár. Jeho rodičov spája spoločná vášeň: spoznali sa v horách, zamilovali sa do seba v horách, na úpätí Troch lavaredských štítov sa dokonca zobrali. Súčasné Miláno ich napĺňa len ľútosťou a nostalgiou. Keď na úpätí horského masívu Monte Rosa objavia dedinku Grana, cítia, že tu nájdu pokoj pre svoju dušu. Pietro tu trávi všetky letá a práve tu sa aj spriatelí s rovesníkom Brunom. Tak sa začínajú ich roky bádania a objavovania medzi opustenými domami, mlynom a strmými horskými chodníkmi. V tom období Pietro začína chodiť na túry aj so svojím otcom, čo bolo „asi to jediné, čo kedy od neho dostal a čo sa najviac podobalo na vzdelanie“. Pretože hory sú poznanie.

Taliansky prozaik Paolo Cognetti (1978) dosiaľ publikoval štyri romány. Román Osem hôr sa stal svetovým bestsellerom a vyšiel vo viac ako 30 krajinách. V Taliansku mu tento rok udelili literárnu cenu Premio Strega. V talianskom origináli Le otto montagne (Einaudi 2016). Preložila Martina Kolenová.

Ikar/Odeon

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paolo Cognetti #Osem hôr