J. D. Vance: Hillbilly Elegy

Podmanivá sonda do problémov bielej robotníckej triedy v Amerike z pera bývalého vojaka a absolventa jednej z najlepších právnických fakúlt na svete, ktorý vyrástol v živoriacom mestečku v Hrdzavom páse.

02.10.2017 05:00
debata

Výnimočný pohľad na kultúru v kríze očami človeka, ktorý na vlastnej koži zažil a prekonal chudobu a útrapy bielej robotníckej triedy v USA.

J. D. Vance: Hillbilly Elegy

Kniha analyzuje príčiny postupného rozkladu tejto komunity, ktorý sa začal pred viac než štyridsiatimi rokmi a dnes dosahuje priam alarmujúce rozmery. Doteraz však nikto neposkytol širokej verejnosti kritický ponor do vnútra problému. Vance ponúka skutočný príbeh o sociálnom, regionálnom a triednom úpadku, do ktorého sa rodia deti ako so slučkou na krku.

Príbeh rodiny Vanceovcov sa začína v povojnovej Amerike plnej nádeje v lepšie zajtrajšky. Rozprávačovi starí rodičia boli „strašne chudobní a zaľúbení“ a rozhodli sa presťahovať z apalačskej časti Kentucky do Ohia v nádeji, že uniknú všadeprítomnej biede. Založili si klasickú rodinu strednej triedy a jeden z ich vnukov nakoniec vyštudoval právo na Yalovej univerzite. Postupne sa dozvedáme, že autorovi starí rodičia, teta, strýko, sestra, ale predovšetkým mama neraz nezvládali nároky postavenia v strednej triede, nikdy sa im nepodarilo utiecť pred násilím, alkoholizmom, chudobou a traumou sužujúcou ich región. Vance až priznáva, že aj jeho samého naďalej prenasledujú démoni chaotickej rodinnej minulosti.

J. D. Vance, vlastným menom James Donald Bowman (1984) nastúpil po ukončení strednej školy do armády, aby slúžil v Iraku. Po návrate vyštudoval právo a podnikal v oblasti rizikového kapitálu a uvažoval o kandidatúre vo voľbách do Senátu za Republikánsku stranu. Jeho autobiografická kniha sa stala v Amerike bestsellerom. V anglickom origináli Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis (Harper Press, 2016). Preložil Martin Djovčoš.

Tatran

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #J. D. Vance #Hillbilly Elegy