Július Fujak: Vis-á-vis / dialógy (nielen) o hudbe

Vis a vis je existenciálna situácia, v ktorej sme vystavení zoči-voči niekomu či niečomu.

05.05.2018 05:00
debata
Július Fujak: Vis-á-vis/dialógy (nielen) o hudbe
Július Fujak Vis-á-vis Július Fujak: Vis-á-vis/dialógy (nielen) o hudbe

V prípade tejto knihy rozhovorov sa ako prvý ponúka význam partnerského dialógu, keď sa niekto pýta a iný odpovedá. No zároveň tu ide o vzájomné slobodné rozhodnutie postaviť sa, obrazne povedané, tvárou v tvár hudbe, najmä súčasnej hudbe v jej rozmanitých podobách a prejavoch.

Nasledujúce dialógy autora so slovenskými a českými hudobnými skladateľmi, hudobníkmi, hudobno-intermediálnymi umelcami a teoretikmi vznikali až na jednu výnimku v priebehu posledných desiatich rokov a boli pôvodne publikované prevažne v časopise o súčasnom umení a kultúre Vlna. Na otázky odpovedali Ivan Acher, Ivan Buffa, Martin Burlas, Juraj Ďuriš, Mikoláš Chadima, Ján Boleslav Kladivo, Peter Machajdík, Valér Miko, Zbyněk Prokop, Michal Rataj, Ivan Šiller & Fero Király, Jaroslav Šťastný & Peter Graham, Miro Tóth a Marián Varga.

Július Fujak (1966) je skladateľ nekonvenčnej hudby, hudobník a estetik, autor viacerých knižných publikácií o estetike súčasnej hudby a postmoderného umenia. Jeho hudobná diskografia obsahuje viac než dvadsať titulov pôvodnej hudby publikovaných v našich a zahraničných vydavateľstvách. Umelecky, odborne či kurátorsky spolupracoval s každou z oslovených osobností v tejto knihe.

Vlna

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #rozhovory #Július Fujak