Spisovateľ John Irving získal Daytonskú literárnu cenu mieru

Americký spisovateľ John Irving (76) je laureátom Daytonskej literárnej ceny mieru dotovanej sumou 10 000 dolárov (8500 eur). Informovali o tom v utorok organizátori.

18.07.2018 11:05
debata
John Irving na archívnom zábere. Foto: SITA/AP, Seith Wening
JOHN IRVING John Irving na archívnom zábere.

Rodák z amerického štátu New Hampshire je podľa nich autorom množstva románov, v ktorých písal o komplexných spoločenských súvislostiach a rôznych sociálnych témach.

Irvingove diela boli preložené do množstva jazykov vrátane slovenčiny a češtiny. V origináli i v prekladoch sú jeho diela vrátane sfilmovaných románov ako Svet podľa Garpa alebo Pravidlá muštárne dostupné aj na slovenskom knižnom trhu.

Podľa Sharon Rabovej, zakladateľky a predsedníčky nadácie Daytonskej literárnej ceny mieru, Irvingove práce ukazujú tragický rozmer absencie empatie s inými a môžu pomôcť čitateľom identifikovať sa s ľuďmi, ktorí sa od nich líšia.

Samotný laureát vyjadril radosť z ocenenia konštatujúc, že to platí v prípade, že sa tým zvýši miera pozornosti pre témy, ktorým sa venuje vo svojich prácach.

„Písal som v nádeji, že úzkoprsosť, nenávisť a násilie voči sexuálnym menšinám sa stanú reliktom minulosti. V tomto duchu som písal z protestu – napísal som protestné romány,“ citovali svetové tlačové agentúry oceneného autora.

debata chyba
Viac na túto tému: #cena #mier #spoločenské otázky #John Irving