Alain Mabanckou: Rozbitý pohár

„Bravúrne rytmická, komická, delirická i tragická“ kniha sa odohráva v malom bare s názvom Na sekeru sa nedáva v hlavnom meste Konga.

03.08.2018 05:00
debata
Alain Mabanckou: Rozbitý pohár
Alain Mabanckou Rozbitý pohár Alain Mabanckou: Rozbitý pohár

Hlavný hrdina, známy ako Rozbitý pohár, tu utápa ľútosť v hektolitroch červeného vína, no predovšetkým – snaží sa napísať knihu… Zásadnú knihu! Rozbitý pohár v tom má jasno – keď ťa život položí na kolená, nezostáva ti nič iné, ako sa opiť a poriadne to roztočiť. Knižka ironizuje svet umelcov a tiežumelcov, a je zároveň špongiou nasiaknutou stovkami intertextuálnych odkazov na diela súčasnej ale aj staršej literatúry.

Francúzsko-konžský spisovateľ, publicista, básnik a akademik Alain Mabanckou (1966) je autorom jedenástich románov a šiestich básnických zbierok. Píše aj eseje a venuje sa literárnej vede. Vo svojich románoch tematizuje život a skúsenosti súčasnej Afriky či africkej komunity vo Francúzsku. Je držiteľom Renaudotovej ceny a dvakrát (v rokoch 2015 a 2017) bol finalistom prestížnej medzinárodnej Man Bookerovej ceny. Pôsobí ako profesor literatúry na University of California.

Vo francúzskom origináli Verre cassé (Éditions du Seuil, 2006). Preložila Mária Ferenčuhová.

Absynt

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Absynt #Alain Mabanckou #Rozbitý pohár