Clarice Lispector: Všetky poviedky

Všetkých 85 poviedok, ktoré urobili z autorky brazílsku legendu modernej literatúry. Nie je to len súbor poviedok, táto kniha je portrétom samotnej Clarice Lispector. Môžeme sledovať jej dozrievanie ako ženy aj spisovateľky.

30.05.2019 05:00
debata
Clarice Lispector: Všetky poviedky
Clarice Lispector Clarice Lispector: Všetky poviedky

Hrdinky jej prvých poviedok sú mladé dievčatá riešiace problémy dospievania. Neskôr sa jej hlavnými postavami stávajú ženy matky a ženy v domácnosti, ktoré bojujú s ubíjajúcou jednotvárnosťou manželského života. Keď niekdajšia vyhlásená krásavica starne, starnú aj jej hrdinky, ktoré sa musia vyrovnávať s vlastnou smrteľnosťou a telesným úpadkom.

Brazílska spisovateľka Clarice Lispector (1920–1977) sa narodila ako Čaja Pinchasovna Lispektor do židovskej rodiny na západnej Ukrajine, už ako dieťa sa však s rodinou vysťahovala do Brazílie. Po sobáši s diplomatom žila v Európe i USA, v roku 1959 začala písať. Jej dielo i jej osoba sa stali predmetom mnohých kníh a odkazov, i námetom na filmy. Americký spisovateľ a autor jej biografie Benjamin Moser ju nazval najdôležitejšou židovskou autorkou na svete po Kafkovi.

V portugalskom origináli Todos os Contos (Rocco 2016), preložila Jana Benková Marcelliová.

Portugalský inštitút

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Clarice Lispector