Michail Zygar: Impérium musí zomrieť

Dokumentárna kniha s podtitulom Revolučný pád Ruska 1900-1917 nám predstavuje živú drámu ojedinelého ruského experimentu s občianskou spoločnosťou, ktorú o pár rokov definitívne rozdrvil despotizmus komunistickej revolúcie.

29.06.2019 05:00
debata
zväčšiť Michail Zygar: Impérium musí zomrieť
Michail Zygar Impérium musí zomrieť Michail Zygar: Impérium musí zomrieť

Malé okienko medzi dvoma rovnako dusivými autokratickými režimami – imperiálnym a komunistickým – bolo otvorené len na niekoľko krátkych chvíľ, no ozveny tohto veľkého príbehu zreteľne počujeme ešte aj dnes.

Od posledných rokov života Leva Nikolajeviča Tolstého až po smrť cárskej rodiny Rusko experimentovalo s liberálnosťou a kultúrnou otvorenosťou. Ruský balet bol v Európe vrcholom dobrého vkusu. Rozkvitala literatúra, divadlo i nové politické názory a Sankt Peterburg bol na chvíľu druhým Parížom. Na pozadí vojny a upadajúcej ekonomiky však štát nemohol takéto pokusy tolerovať dlhodobo.

Michail Zygar (1981) je ruský novinár, spisovateľ a filmár, zakladateľ a šéfredaktor nezávislej internetovej televízie Dožď, ktorá bola odpoveďou na oficiálne kremeľské televízne kanály. Ako reportér denníka Kommersant pokrýval vojny v Iraku a Libanone či revolúciu v Kirgizsku. Je autorom úspešnej knihy Všetci mocní Kremľa, ktorá vyšla i v slovenskom preklade.

V ruskom origináli Imperija dolžna umereť (Aľpina 2017). Preložil Samuel Marec.

Absynt

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Michail Zygar