Tip na knihu: Večne zelený dom

Kniha Anna zo Zeleného domu je všeobecne známa. Napísala ju kanadská spisovateľka Lucy Maud Montgomeryová v roku 1905 a vyšla po prvý raz v roku 1908.

14.09.2019 09:00
anna zo zeleného domu Foto: ,
Dej románu Anna zo Zeleného domu sa odohráva na kanadskom Ostrove princa Eduarda v obci Avonlea, kde stojí aj Zelený dom.
debata

Príbeh má teda už vyše sto rokov a stále je obľúbený. Ryšavá Anna, hlavná postava knihy, je veľmi sympatické dievča s bohatou fantáziou. Má vlastnosti, ktoré sa v živote zídu, a najmä – je to veľká optimistka. V čase vzniku románu sa o pozitívnom myslení ešte toľko nefilozofovalo ako dnes. Väčšinou ľudia ani nemali dôvod skákať od radosti. Život bol ťažší, plno sirôt, driny, ale o to viac si človek vedel vážiť jeho krásy. Malá Anna, ktorá je tiež sirotou, tiež nemá na ružiach ustlané. Cudzí ľudia sa síce o ňu starajú, ale musí si to zaslúžiť. Najprv je v rodine, kde opatruje malé deti (hoci sama je ešte dieťa) a hrozí jej, že sa dostane do ešte zložitejšej situácie.

Osud je však milostivý a zavedie ju do Zeleného domu, v ktorom bývajú postarší súrodenci Marilla a Matej Cuthbertovci. Obaja sú bezdetní a k Anne pocítia lásku, hoci spočiatku nerátali s dievčatkom v dome. A tu sa začína odvíjať krásne rozprávanie spisovateľky Montgomeryovej o vzťahoch, rodine a prírode. Dej románu sa odohráva na kanadskom Ostrove princa Eduarda v obci Avonlea, kde stojí aj Zelený dom. Neďaleko je more, ale aj čerešňové aleje, po úzkych cestách sa prevážajú ľudia na bričkách. Svet je to starodávny, ale osudy ľudí sa vyvíjajú podobne ako dnes. Anna má príliš bujnú fantáziu, je prostoreká, odvážna a jej vychovávateľka Marilla by ju rada zmenila. Chce ju okresať a zjemniť. Znamená to množstvo zaujímavých situácií a úvah, o ktorých sa dobre číta. Napokon sa z Anny stáva naozaj rozvážna a múdra mladá dáma, ktorá si v živote bude vedieť poradiť. A neprestane snívať (Anna si vždy večer pred spaním predstavovala to, čo ju práve zaujímalo, a tieto predstavy jej pomáhali aj v realite). V závere príbehu o nej autorka píše: „Patrila jej radosť z úprimnej práce, hodnotných cieľov a blízkeho priateľstva, nič ju neoberie o vrodenú fantáziu či o ideálny svet snov.“

Spisovateľka Lucy Maud Montgomeryová sa narodila 30. novembra 1874 na Ostrove princa Eduarda v Kanade. Keď mala dva roky, zomrela jej mama na tuberkulózu. Otec sa znova oženil, odsťahoval do iného mesta a malá Lucy vyrastala na farme starých rodičov na spomínanom kanadskom ostrove. Pri tvorbe kníh o Anne vychádzala teda asi z vlastných pocitov a skúseností. Lucy Maud Montgomeryová začala písať vraj už ako deväťročná, ale knihu o Anne napísala už ako dospelá žena. Poslala ju do mnohých vydavateľstiev, no bezúspešne. Odložila román do škatule a po čase to skúsila znova. Našiel sa vydavateľ a Anna zo Zeleného domu, teda Anna Shirleyová, uzrela svetlo sveta! Autorka neskôr pokračovala v opisovaní jej osudov. Po smrti babičky (1911) sa spisovateľka vydala a odsťahovala sa do Ontária. Narodili sa jej deti a písala knihy. Na Ostrove princa Eduarda však už nikdy nebývala. Chodievala tam len na návštevu a stále o ňom písala. Preslávila tento ostrov a po smrti – zomrela v Toronte 24. apríla 1942 – ju tam aj (v Cavendishi) pochovali.

Zelený dom, v ktorom sa príbeh odohráva, dodnes stojí. Chodí tam množstvo turistov z celého sveta, lebo Anna sa dostala skoro do každej čitateľskej rodiny. A kto nečítal knihu, videl Annu aspoň vo filme. U nás práve vychádza Anna zo Zeleného domu v novom vydaní vydavateľstva Slovart v kompletnom necenzurovanom preklade Beáty Mihalkovičovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anna zo Zeleného domu #Lucy Maud Montgomeryová