Všedné dni veľkého autora Ernesta Hemingwaya

O spisovateľovi Ernestovi Hemingwayovi vyšlo už veľa kníh. Ak sú to knihy životopisné, často sú ich autorkami i hlavnými postavami práve ženy.

02.11.2019 08:00
hemingway Foto:
Ernest Hemingway: Artefakty zo života
debata
Ernest Hemingway: Artefakty zo života Foto: Slovenský spisovateľ
hemingway Ernest Hemingway: Artefakty zo života

A ženy sa objavujú aj v novej knihe Ernest Hemingway: Artefakty zo života, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ, ale – muži sú v prevahe. A v hlavnej úlohe je všedný život.

Aj tak si však môžeme zopakovať, že spisovateľ mal štyri manželky – Hadley, Pauline, Marthu a Mary, ktoré ovplyvňovali jeho život a vytvárali mu súkromie. Tej intimity spisovateľovho bežného života sa kniha dotýka, a to nielen cez slová a spomienky, ale aj cez konkrétne predmety.

Vyjadrujú sa teda prevažne muži a ich texty sa striedajú s množstvom obrázkov. Knihu pripravil kolektív autorov, v ktorom sú rodinní príslušníci, priatelia i znalci spisovateľovho diela a života. Na prvom mieste sa uvádza Knižnica Johna F. Kennedyho, ktorá poskytla mnohé z oných artefaktov z Hemingwayovej zbierky. Nasleduje spisovateľ Michael Katakis, správca pozostalosti, ktorý knihu zostavil a napísal k nej úvod. Predslov je z pera Hemigwayovho syna Patricka a doslov vytvoril Sean Hemingway, spisovateľov vnuk.

Kniha, ktorú preložila Alexandra Ruppeldtová, je pre milovníkov osobnosti a diela Ernesta Hemingwaya naozaj bonbónikom. Aj tí, čo si myslia, že všetko o ňom vedia, sa radi zahĺbia do oných artefaktov, ktoré ponúka. Sú to nielen neznáme fotografie, ale aj rôzne veci a vecičky z jeho života, ktoré rozprávajú o všedných chvíľach a o súvislostiach medzi udalosťami jeho života. Či už sú to fotografické momentky, alebo listy, pohľadnice, cestovné lístky, dokumenty, staré legitimácie, doklady, obálky prvých vydaní kníh, mapky, výstrižky a podobne. Sú nielen svedectvom o živote Hemingwayovcov, ale aj o epoche, v ktorej autor žil.

Zaujímavý je najmä doslov spisovateľovho vnuka Seana, ktorý sa narodil už po spisovateľovej smrti a svojho deda teda osobne nepoznal. O to viac sa však o slávneho predka zaujíma. Študuje jeho diela a zúčastňuje sa na mnohých projektoch, ktoré deda pripomínajú a skúmajú jeho dielo.

Sean je synom najmladšieho spisovateľovho syna Gregoryho. Hovorí, že doma sa o starom otcovi často nerozprávali, ale stále je prítomný v ich živote. Otec ho vraj naučil to, čo jeho kedysi naučil jeho otec, čiže Ernest Hemingway. Bolo to najmä lovenie rýb na otvorenom mori, boxovanie, lyžovanie, jazda na koni, lov.

O dedovom diele sa vraj bavil skôr so strýkom Patrickom, ktorý píše úvod v tejto najnovšej knihe o Hemingwayovi. Celkovo mal spisovateľ troch synov – ešte Jacka – ale ani jeden sa nevenoval umeleckému písaniu.

Vnuk je však do literatúry ponorený a pravidelne sa zúčastňuje napríklad – ako živé pokračovanie legendy – na odovzdávaní Ceny Ernesta Hemingwaya za prózu, ktorú udeľuje americký PEN klub. Sám napísal niekoľko kníh o dedovi.

Samozrejme, všetko od slávneho predka má prečítané. Hovorí, že keď sa mamy pýtal, aký bol jej svokor, odpovedala mu, že má si čítať v jeho knihách a zistí to. Vnuk Sean to radí aj všetkým čitateľom, odporúča využiť pri tom Zbierku Ernesta Hemingwaya v Knižnici Johna F. Kennedyho. Pre našinca to nie je také jednoduché, ale cez túto šikovnú publikáciu to možné je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #životopis #Ernest Hemingway