Juraj Heger: Zdravý rozum káže, že v každej škole by mala byť knižnica

Knižný veľtrh Bibliotéka vo štvrtok 7. novembra otvoril aj Juraj Heger, predseda Združenia vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky.

08.11.2019 10:00
Juraj Heger Foto: ,
Juraj Heger, predseda združenia vydavateľov
debata

Čo tento veľtrh znamená pre vydavateľov?

Pre nás je to vyvrcholenie roka a slávnosť, keď sa ubezpečujeme navzájom, ale najmä s našimi čitateľmi, že to, čo robíme, má zmysel. A tešíme sa z toho, že výsledky našej práce sa dostávajú do rúk tým, pre ktorých sú určené.

A čo podľa vás znamená knižný veľtrh pre čitateľov?

Verím, že pre zarytých čitateľov, ktorí potrebujú knihy k svojmu životu, je to príležitosť vidieť veľa kníh pokope, čo však samo osebe nestačí, lebo to je aj vo veľkých kníhkupectvách. Tu však majú možnosť stretnúť autorov a rozprávať sa s nimi, konfrontovať svoje názory s inými ľuďmi a dozvedieť sa aj o knihách, ktoré im možno unikli. Je to dobrý festival spojený s výstavou a s predajom kníh.

Majú to dnes slovenskí vydavatelia ťažké alebo ľahké? Vo svojom príhovore ste spomenuli, že ste ako združenie vydavateľov oslovili politické strany, ktoré kandidujú do parlamentu, zrejme s otázkami o podpore knižnej kultúry u nás.

Politické strany sme oslovili, lebo si myslíme, že kultúra a knižná kultúra sa v politickom živote vnímajú ako Popoluška, to nepotrebné, čo je až na konci. My sme presvedčení, že budúcnosť národa, keď to poviem vzletne, do veľkej miery závisí od toho, aký ten národ bude kultúrny. Tu vstupujeme do hry aj my a keď sa bavíme napríklad o tom, že by napríklad v každej škole mala byť aj knižnica, domnievam sa, že to nie sú žiadne nehorázne požiadavky, to káže zdravý rozum. V praktickom živote sa tým však často „nemôžeme zaoberať, lebo nie sú peniaze“, musíme kúpiť húfnice alebo niečo do nemocnice, alebo niečo iné. Všetko je potrebné, na všetko je málo peňazí, ale myslíme si, že aj kultúra a knižná kultúra sú dôležité.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibliotéka #Juraj Heger