Kresťanstvom k marxizmu: Básnik a revolucionár Ernesto Cardenal zomrel

V nikaragujskej Manague v nedeľu zomrel jeden z najslávnejších básnikov Latinskej Ameriky, katolícky kňaz a minister revolučnej vlády Ernesto Cardenal.

02.03.2020 16:12
Zomrel Ernesto Cardenal Foto:
Ernesto Cardenal bol jedným z najznámejších predstaviteľov teológie oslobodenia a nikaragujský básnik, minister kultúry vo vláde Daniela Ortegu. Zomrel 1. marca 2020 vo veku 95 rokov.
debata

V nikaragujskej Manague v nedeľu zomrel jeden z najslávnejších básnikov Latinskej Ameriky a katolícky kňaz Ernesto Cardenal. Agentúre The Associated Press to oznámila jeho osobná asistentka Luz Marina Acosta. Mal 95 rokov. Otec Cardenal sa stal jedným z najvýraznejších intelektuálnych hlasov nikaragujskej sandinistickej revolúcie a predstaviteľov teológie oslobodenia – katolíckeho hnutia ukotveného v marxistických princípoch, ktorého cieľom je sociálna spravodlivosť a aktívne pozdvihovanie hlasu chudobných ľudí. Stal sa prvým ministrom kultúry po tom, ako sandinisti zvrhli diktátora generála Anastasia Somozu Debayle v roku 1979.

zväčšiť Daniel Ortega stojaci pri pápežovi Jánovi... Foto: SITA / Mario Tapia
Ernesto Cardenal a pápež Daniel Ortega stojaci pri pápežovi Jánovi Pavlovi II., ktorý hrozí ministrovi kultúry a kňazovi Ernestovi Cardenalovi počas uvítania na letisku v Manague 4. marca 1983.

V roku 1984 ho preto pápež Ján Pavol II. zbavil kňazských práv, Cardenal však naďalej organizoval centrá pre chudobných a písal poéziu s politickou, náboženskou aj ľúbostnou tematikou.

„K Marxovi ma doviedol Kristus,“ povedal otec Cardenal v rozhovore z roku 1984.„Myslím si, že súčasný pápež (Ján Pavol II.) marxizmu nerozumie. Ja som presvedčený, že všetky evanjeliá sú aj komunistické. Som marxista, ktorý verí v Boha, nasleduje Ježiša Krista a pre dosiahnutie jeho kráľovstva sa stal revolucionárom.“

Ernesto Cardenal vydal 16 básnických zbierok, spomedzi nich vari najznámejšiu Modlitbu za Marilyn Monroe. Ernesto Cardenal odslúžil svoju poslednú omšu z lôžka 18. februára tohto roku hneď potom, ako ho pápež František zbavil cirkevného trestu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Óscar Romero #teológia oslobodenia #Ernesto Cardenal