Nevinná hra: napínavý román o láske, pomste a nenávisti

Zločin plodí zločiny, aj tak by sa dal stručne vyjadriť obsah nového románu spisovateľky Alex Dahlovej, ktorý pod názvom Nevinná hra (s pripomienkou: od autorky bestselleru Chlapec pri dverách) vychádza vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ.

04.05.2021 11:00
debata
Foto: Slovenský spisovateľ
nevinna

Hoci ide o pátranie po unesenom dievčatku, čitateľov zaujme možno až prívetivé spracovanie kriminálnej témy. Alex Dahlová napísala totiž živý rodinný román, v ktorom je aj veľa pohody, rôznych úvah, opisov prírody aj nálad. V úvode predstaví štvorčlennú rodinu, ktorá si žije idylickým životom v pokojnom nórskom mestečku pri oceáne s malebným skalnatým pobrežím. Všetko sa zauzlí nevinnou epizódou: dcérka chce spať u spolužiačky, mama jej prosbu splní a nočná mora sa spustí. Dievčatko je preč, zmizlo bez stopy, zmizli aj dekorácie celej udalosti, ukázalo sa, že dom bol prenajatý iba na pár dní, všetko bolo falošné, nikto nič nevie. Ani škola.

Pestré pátranie

Začína sa veľké pátranie po zmiznutej Lucii a to vedie aj k pátraniu v rodinnej histórii. Minulosť prehodnocujú, skúmajú a odtajňujú nielen rodičia strateného dieťaťa, ale aj ďalší ľudia, ktorí s prípadom súvisia. K týmto postavám pribúdajú stále ďalšie. Sú to policajti, aktéri zločinu, náhodné postavy, ktoré sa do deja iba primotajú, a tak sa príbeh zaľudňuje a košatí. Autorka šikovne príbeh lineárne konštruuje, ale pracuje aj psychologickou metódou vyvolávania emócií. Snaží sa vysvetliť konanie postáv, pohybuje sa s nimi na rôznych miestach, v rôznych krajinách, čo obohacuje rozprávanie.

Text má 92 kapitoliek a epilóg. Každá z častí je napísaná trocha iným štýlom, niečo je vyrozprávané v prvej osobe, niečo opisom, každá kapitola je nazvaná krstným menom toho, kto práve hovorí. Pôsobí to autenticky, sviežo, dej získava spád, ale toto členenie umožňuje aj ľahšiu orientáciu v zložitom príbehu. Nerieši sa totiž len spáchaný zločin, ale aj jeho „výhonky“, lebo – hriechy plodia nové hriechy.

Selma niečo tuší

Dominantnou postavou sa ukáže nórska novinárka Selma, ktorá o prípade píše. K téme pristupuje, ako keby bola sama kriminalistkou, študuje materiály, ide po stopách zločinu. Na rozdiel od ostatných sa spolieha – okrem faktov – aj na svoju intuíciu a všíma si aj také veci, ktoré vyšetrovatelia prehliadli. Tu sa autorka Alex Dahlová dostáva práve k psychologickej drobnokresbe, ktorá je na jej tvorbe najpríťažlivejšia.

Čo je vo veci? Pýta sa Selma, a aj na to príde. Stojí ju to však veľa síl. Pozoruje, robí rozhovory. Nájde súvislosti, dopátra sa pravdy. Postavy Nevinnej hry sú zaujímavé a dobre sa o nich číta. Miestami príbeh mrazí, je tajomný, čitateľa ženie, aby sa dozvedel, ako to všetko bolo. Kniha sa snaží baviť a napínať, no nevzdáva sa ambícií na inteligentné čítanie, ktoré má vyrovnanú úroveň takmer na 400 stránkach textu. Však ju aj autorka zakončila veľkolepým poďakovaním celej rodine, ale najmä množstvu ľudí, ktorí sú zárukou, že nepíše bludy.

Alex Dahlová je napoly Američanka, napoly Nórka, narodila sa v Osle a žije striedavo v nórskom Sandefjorde (tam sa aj príbeh začína ) a v Londýne. Jej debutový román Chlapec pri dverách mal celosvetový úspech, vyšiel v desiatich jazykoch a rovnako sa páčil aj Dahlovej psychologický triler Dievča s cudzím srdcom. A resumé jej tvorby? Pozor na to, čo sme komu urobili! Môže prísť pomsta.

Knihu Nevinná hra preložila Lenka Cinková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský spisovateľ #knižné tipy