Knižka Múdry slávik pomôže ľuďom bez domova

Väčšina ľudí vie, kde má svoj domov a svojich blízkych, teší sa tam po práci. No niektorí o svoj domov prišli: Ukrajinci, ktorí utekajú pred vojnou, alebo ľudia bez domova, ktorí žijú na Slovensku. Keď v týchto dňoch u predajcu časopisu Nota bene zbadáte tenkú žltú knižku s modrým nápisom, môžete si pripomenúť obe tieto ťažko skúšané skupiny súčasne. Múdry slávik je totiž kniha ukrajinských rozprávok, pomocou nich môžeme lepšie spoznať dušu národa a zároveň pomôcť človeku bez domova.

16.08.2022 13:00
robo roth Foto: ,
Na snímke herec Robert Roth krstí knihu ukrajinských rozprávok Múdry slávik v Letnej čitárni Medickej záhrady.
debata

„Kniha ukrajinských rozprávok nám umožní nahliadnuť do kultúry našich susedov, o ktorej mnohí až tak veľa nevieme. Môžeme viac spoznať svet, ktorý je nám v mnohom blízky a zároveň fascinujúco iný. Vojna priniesla Ukrajine nepredstaviteľné utrpenie. Rozprávky, v ktorých dobro a spravodlivosť zvíťazia, kde slabší porazí silnejšieho, sú liečivé,“ hovorí Sandra Pazman Tordová, šéfredaktorka časopisu Nota bene.

Knihu vydalo občianske združenie Proti prúdu nezvyčajne v letnom období, aby pomohla predajcom preklenúť čas, keď sú mnohí ich stáli zákazníci odcestovaní a ľudia bez domova ešte viac ako iní pociťujú negatívne dosahy vojny – zdražovanie. Životné náklady stúpajú a je čoraz ťažšie udržať si alebo získať bývanie.

Zuzana Šimeková Čítajte viac Krásni ľudia sú román, ktorý potrebujeme

„Bývali sme s partnerom na ubytovni v unimobunke, v jedinej miestnosti, a platili sme za ňu 350 eur mesačne. Veľmi nám pomohli ľudia okolo časopisu Nota bene, keď nám ponúkli prenájom bytu lacnejšie, sme im za to veľmi vďační,“ hovorí predajkyňa Nota bene Silvia Šarközyová. Program Bývanie Nota bene hľadá pre ľudí bez domova cenovo dostupné nájomné byty od súkromných prenajímateľov, ktorí sú ochotní prijať nie komerčnú cenu. „Aktuálne poskytujeme intenzívnu sociálnu podporu 25 klientom v 19 bytoch,“ upresňuje Sandra Pazman Tordová. vďaka pouličnému časopisu Nota bene si 330 predajcov v 19 mestách na Slovensku dokáže zabezpečiť strechu nad hlavou a základné potreby.

Knižku ukrajinských rozprávok Múdry slávik si... Foto: Vladimír Benko
Nota bene Knižku ukrajinských rozprávok Múdry slávik si môžete kúpiť od predajcov časopisu Nota bene.

Knižka Múdry slávik vyšla v rekordnom čase, pretože všetci tvorcovia sa do tejto úlohy poriadne zahryzli. Šéfredaktorka náhodou objavila pôvodné vydanie ukrajinských rozprávok z roku 1981 na knižnej burze, pôvodný prekladateľ Marián Heveši text znova upravil, nadviazala grafická dizajnérka Janka Bálik a ilustrátorka Helga Pavelková a vďaka ich nasadeniu mohlo vydanie knižky trvať len dačo vyše mesiaca. Ukrajina sa premietla aj do vizuálnej podoby knižky: nielenže má žlto-modrú obálku, ale ukrajinské ľudové motívy sa objavujú vo všetkých ilustráciách, ako ich vypátrala a stvárnila Helga Pavelková, a text je vysádzaný písmom od ukrajinskej autorky Kateriny Korolevtsevovej, ktoré k folklóru pekne pasuje. Ale v rozprávkach to už tak chodí, že keď jedna náhoda strieda ďalšiu, do tretice vyjde všetko dobre. A napokon sa ukáže, že to vlastne žiadna náhoda nie je.

Salman Rushdie Čítajte viac Vydavateľ Juraj Heger: Radi vydáme aj nový Rushdieho rukopis

Tí, ktorí sa ocitli bez domova, sa však na náhodu spoliehať nemôžu, v neistom živote potrebujú oporu. Knihu Múdry slávik pokrstil herec Slovenského národného divadla Robert Roth obilnými klasmi so želaním, aby pomohla a priniesla nádej, ktorú všetci potrebujeme. V ukrajinských rozprávkach nájdeme veľa známych zvierat ako líška, baran, cap či vlk a najmä ich príhody nám budú veľmi povedomé. Hovoria o ľudskej lakomosti, pýche aj hlúposti. Ale aj o tom, koľko dobrých bytostí sa vie zmestiť do jednej rukavičky ako do domčeka, keď sa každý troška uskromní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nota Bene