Medzi finalistami Medzinárodnej Bookerovej ceny sú aj Condéová a Gospodinov

Medzi šiestimi finalistami tohtoročnej Medzinárodnej Bookerovej ceny pre literárne diela preložené do angličtiny sú okrem iného knihy spisovateľky z francúzskeho ostrova Guadeloupe Maryse Condéovej, Bulhara Georgiho Gospodinova či katalánskej autorky Evy Baltasarovej. Uviedla to dnes porota vedená francúzskou autorkou Leilou Slimaniovou. Víťaz bude vyhlásený 23. mája.

18.04.2023 18:00
Georgi Gospodinov Foto:
Bulharský spisovateľ Georgi Gospodinov.
debata

Porota svoj výber finalistov, ktorí vzišli zo širšej nominácie 13 kníh, oznámila v rámci knižného veľtrhu v Londýne. Podľa Slimainovej sa šestica autorov o cenu uchádza s knihami, ktoré sú „odvážne, podvratné a v dobrom slova zmysle zvrhlé“.

„Všetky v sebe majú istú zákernosť. Tiež cítim, že ide o veľmi zmyselné knihy, v ktorých je dôležitá téma tela,“ doplnila šéfka poroty.

Usporiadatelia upozornili, že prvýkrát sa do finále dostali romány preložené z bulharčiny a katalánčiny. Gospodinov bol nominovaný za román Time Shelter (Úkryt pred časom), v ktorom sa psychiater snaží upokojiť svojich pacientov trpiacich demenciou tak, že pre nich vytvára miesta pripomínajúce minulosť. Baltasarová zaujala svojou románovou lovestory Boulder, ktorá sleduje milostný príbeh dvoch žien na Islande.

úmrtie, sviečka, pohreb Čítajte viac Zomrel izraelský spisovateľ a novinár Meir Šalev

Známa karibská autorka Maryse Condéová je v 86 rokoch najstaršou uchádzačkou o Medzinárodnú Bookerovu cenu, román The Gospel According to the New World (Evanjelium podľa Nového sveta) preložil do angličtiny jej manžel Richard Philcox.

Kórejec Čchon Mjong-kwan je vo finále s románom Whale (Veľryba), ktorý v origináli vyšiel pred 20 rokmi a s prvkami magického realizmu rozpráva o mladej žene, ktorá chce postaviť kino, ktoré by vyzeralo ako veľryba. Mexičanka Guadalipe Nettelová v knihe Still Born (Mŕtvo narodený) sleduje osudy dvoch najlepších kamarátok, ktoré zdieľajú averziu voči materstvu a jedna z nich otehotnie.

Posledným z finalistov je spisovateľ GauZ’ u Pobrežia slonoviny s debutovým románom Standing Heavy o živote migrantov, ktorí do Francúzska prišli nelegálne.

Cena s finančnou dotáciou 50-tisíc libier, ktorá patrí rovným dielom autorovi a prekladateľovi, je sesterským ocenením známejšej Bookerovej ceny. Vlani ju získala indická spisovateľka Gítáňdžali Šríová za román Tomb of Sand (Piesočná hrobka).

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #Bookerova cena