Narodenie básnika Sándora Petőfiho si pripomenú výstavy v Lučenci i Rimavskej Sobote

Osobnosť či tvorbu maďarského básnika slovenského pôvodu a revolucionára Sándora Petőfiho si pripomenú výstavy v múzeách v Lučenci a v Rimavskej Sobote. Výstavy sa konajú pri príležitosti 200. výročia narodenia autora, ktorého život bol úzko spojený aj s regiónmi Gemer-Malohont a Novohrad.

20.04.2023 16:00
petofi Foto:
Sándor Petöfi, portrét.
debata

V Novohradskom múzeu a galérii (NMG) v Lučenci v piatok (21. 4.) otvoria výstavu s názvom Básnik s ohnivou dušou, ktorá návštevníkom predstaví momenty z Petőfiho pobytu v Lučenci. Počas svojho pôsobenia v meste tu v roku 1845 napísal i dve básne, ktoré sú významnými dielami jeho ľúbostnej poézie.

„Cieľom výstavy je priblížiť prostredie Petőfiho návštevy v Lučenci dobovými predmetmi a zariadením, vyzdvihnúť najdôležitejšie detaily, evokovať prostredie zo života dvoch múz – mestskej dievčiny a chudobnej krajčírky, ktoré neskôr básnika uvádzajú do vyšších sfér lásky k jeho skutočnej a naplnenej láske k Júlii Szendreyovej,“ priblížila za NMG Diana Lajzová s tým, že výstava bude verejnosti prístupná do 22. októbra.

V Rimavskej Sobote osobnosť básnika predstaví Gemersko-malohontské múzeum (GMM), ktoré vo štvrtok (27. 4.) otvorí výstavu Legendárne priateľstvá Petőfiho. Návštevníci sa prostredníctvom nej budú môcť oboznámiť napríklad s Frigyesom Kerényim, básnikovým priateľom z Prešova, s ktorým trávil čas v apríli 1845.

242572195 Čítajte viac Čilský básnik Pablo Neruda bol otrávený, tvrdí rodina s odkazom na novú analýzu

„V máji rovnakého roku zamieril Petőfi z Prešova cez Spiš do Gemer-Malohontu, najprv do Rožňavy, potom do Aggteleku a Plešivca. Koncom mája 1845 prišiel do Rimavskej Soboty, kde sa práve vtedy konali župné voľby a 29. mája bol celouhorsky známy básnik zvolený za čestného tabulárneho sudcu Gemerskej župy,“ priblížila historička GMM a kurátorka výstavy Éva Kerényi.

Výstava verejnosti predstaví aj reformovaného kňaza a básnika Mihálya Tompu z Behyniec, s ktorým Petőfi v júli 1847 navštívil Muránsky hrad. Prezentovať bude tiež priateľstvo básnickej trojice Petőfi, Tompa a János Arany. Výstava potrvá do 29. októbra.

Výstavy v NMG a GMM sú súčasťou piatich výstav s názvom Po Petőfiho stopách v Gemeri a Novohrade, ktorú múzeá realizujú v rámci spoločného cezhraničného projektu spoločne s múzeami v Balážskych Ďarmotách, Sečanoch a Fiľakove. Realizáciu výstav podporil Národný kultúrny fond Maďarska.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Sándor Petöfi