Salman Rushdie vyzval pri preberaní ceny v Nemecku na obranu slobody slova

Britsko-indický spisovateľ Salman Rushdie prevzal Mierovú cenu nemeckých kníhkupcov za svoje literárne dielo a odhodlanie čeliť nebezpečenstvu, pretože pokračuje v písaní napriek desaťročiam hrozieb aj násilia. Pri preberaní prestížneho ocenenia vo Frankfurte nad Mohanom vyzval na bezpodmienečnú obranu slobody slova, napísala agentúra AP.

23.10.2023 09:00
salman rushdie Foto:
Salman Rushdie je pre svoje diela v ohrození života už tridsať rokov.
debata

„Žijeme v dobe, o ktorej som si nikdy nemyslel, že ju budem musieť zažiť,“ povedal sedemdesiatšes­ťročný Rushdie. Súčasnosť pritom označil ako dobu, kedy je sloboda slova terčom útokov zo všetkých strán, napádajú ju podľa neho autoritárske aj populistické hlasy.

Rushdie čelí viac ako tri dekády vyhrážkam smrti kvôli rozsudku, ktorý nad ním v roku 1989 vyniesol niekdajší iránsky duchovný vodca Rúholláh Chomejní kvôli knihe Satanské verše.

Spisovateľovi sa aj vďaka starostlivej ochranke dlho darilo útočníkom unikať, v bezprostrednom ohrození sa ocitol vlani v auguste, keď naňho v americkom štáte New York zaútočil dvadsaťštyriročný Hadi Matar, ktorý podľa svojho vyjadrenia nemá Rushdieho rád, pretože „urazil islam“.

salman rushdie Čítajte viac Salman Rushdie vydá knihu o tom, ako prežil pokus o vraždu

Literát utrpel bodné zranenia krku a trupu, po útoku strávil šesť týždňov v nemocnici a kvôli pobodaniu nevidí na pravé oko. Spisovateľ sa chystá vydať o útoku knihu, je to podľa jeho slov spôsob ako odpovedať na násilie umením.

Mierovú cenu udeľuje spolok nemeckých kníhkupcov od roku 1950 osobnostiam, ktoré významne prispeli k uplatňovaniu myšlienok mieru v oblasti literatúry, vedy a umenia. Medzi laureátmi sú napríklad teológ a lekár Albert Schweitzer, spisovateľ Hermann Hesse, filozofi Karl Jaspers a Ernst Bloch či spisovateľka Astrid Lindgrenová. V roku 1989 ju získal ešte ako disident aj Václav Havel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Salman Rushdie